Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Godnattsagor inifrån anstalten

”Godnattsagor inifrån” är ett projekt för barn som har pappor som sitter i fängelse. Papporna läser in en berättelse eller saga för sina barn på en skiva eller USB-sticka. Den skickas sen hem till barnen tillsammans med den aktuella boken så att de kan lyssna på sagorna och samtidigt följa med i boken. Projektet stärker relationen mellan barnen och deras pappor samtidigt som språket och språkutvecklingen hos barnen främjas.

– Vi är mitt inne i vårt första pilotprojekt här i Halmstad och det har gått jättebra. De deltagande papporna går verkligen in för det, säger Kristoffer Hilmersson, cirkelledare och enhetschef på Biblioteken i Halmstad.

Studier som nyligen släppts visar att barn som har föräldrar i fängelse löper en betydligt större risk att själva begå brott eller inte få jobb i framtiden. ”Godnattsagor inifrån” är ett sätt att försöka förebygga och skapa en tryggare och bättre uppväxt för de barnen. Projektet har även visat sig viktigt för papporna – de släpper på machokulturen och får en bättre och ofta mer nära relation till sina barn.

”Godnattsagor inifrån”, som startade i Malmö för tio år sedan, är ett samarbete mellan biblioteken och Kriminalvården. Projektet i Halmstad läggs upp som en studiecirkel med sex träffar på anstalten under sex veckor. Under träffarna får de deltagande papporna jobba praktiskt med sina inläsningar, göra övningar och får tips på hur de kan bli bättre högläsare. På träffarna pratas det även om språkets betydelse för barnet. De inspelade berättelserna skickas sedan som en present hem till barnet, fint dekorerade tillsammans med ett antal böcker som pappan valt, ibland med hjälp av en litteraturpedagog.