Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Glaskonst i nya Kattegattgymnasiet

I huvudet på ett träd. Så heter konstverket som elever och personal kommer att möta på nya Kattegattgymnasiet. Fredrika Linder vann uppdraget att konstnärligt gestalta en 200 kvadratmeter stor vägg i gymnasieskolan. Både den nya byggnaden och konstverket beräknas stå klara i december 2019.

Glaskonstnären Fredrika Linders bidrag vann den skisstävling för konstnärlig gestaltning av Kattegattgymnasiet som utlystes i våras. Hennes skiss, ”I huvudet på ett träd”, är utformat som ett träd bestående av organiska former i glas som skiftar i färg och uttryck.

Konstverket kommer att kunna ses i mittskeppet i den nybyggda delen av den om- och tillbyggnad av Kattegattgymnasiet som nu pågår.

Juryns val

Fredrika Linder är utbildad både på Konstfack i Sverige och
internationellt, bland annat i USA och Skottland, och har tidigare utfört konstnärliga gestaltningar vid bland annat Örebro universitet och Danderyds sjukhus.

Urvalet av konstnärer har skett i två steg genom jurybedömning. Juryn har bestått av representanter från fyra av Halmstads kommuns förvaltningar samt Fredblads arkitekter. En miljon kronor har avsatts till konstverket på Kattegattgymnasiet från de investeringsmedel på 1,5 miljoner kronor som Halmstads kommun årligen avsätter för konstnärlig gestaltning.

Motivering till vinnande bidrag

”Ett vackert, effektfullt och levande konstverk som även är kultur- och genusneutralt. Verkets symbolspråk knyter tydligt an till Kattegattgymnasiets värderingar med livslångt lärande, ”hjärnsmart” och goda vanor. Trädets rötter förstärker symboliken med att växa och spira från rot till yttersta gren. Konstverket samspelar fint med skolans arkitektur och miljö i både form- och färgval, då de organiska formerna ger en fin kontrast till byggnadens industriella stil. Verket utgörs av spännande materialval i kontrasterande uttryck. Organiska former i glas i kombination med ljus möter de mer kantiga formerna av fyrkantsrör. Ett väl genomfört verk med mycket stark gestaltning!”