Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Flera överraskningar på Kulturmaraton

Vattenmeloner i Gunillaparken, tonsatta platser runtom i stan och en filmsaga på en husvägg mitt i centrum. Måndagen den 7 september startar ett tre veckor långt Kulturmaraton i Halmstad.

I år blir det ingen Kulturnatt på grund av coronapandemin, istället blir det ett tre veckor långt Kulturmaraton utan folksamlingar och fysiska arrangemang. Mellan den 7 och 27 september kommer besökare i Halmstads stadskärna att upptäcka saker som de inte har sett där förut.

– Vissa program kommer att ges löpande, andra dyker upp som överraskningar. Tanken med Kulturmaraton är att det ska vara lite organiskt. Folk ska komma in till stan, ta en promenad genom stadskärnan och upptäcka nya saker. Det är självklart viktigt att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, säger Charlotte Ek Virack, projektledare för Kulturmaraton.

Vattenmelonsallad, tonsatta platser och filmsaga

Gunillaparken, Norre katts park och Kapsylparken ska få speciella belysningar och tillfälliga konstinstallationer. Det kommer bland annat att finnas en vattenmelonsallad i Gunillaparken och en lysande humla i Norre katts park. På en av husväggarna i centrum kommer det visas en filmsaga från klockan 19.00 på kvällen och hela natten igenom.

En annan programpunkt är en konstpromenad där Halmstadbaserade kompositörer och musiker har valt ut en plats som de har inspirerats av för att skapa ett musikstycke. Kulturmaratons besökare kan lyssna på musiken via mobilen, genom att scanna QR-koder.

– Trappan vid Galgberget är en sådan plats. Det kommer även att finnas inspelade ljudfiler, vissa av dem är berättelser från förr inlästa av pensionärer. I andra ljudfiler hör vi röster från ungdomar som pratar om kulturens framtid och varför den är viktig ur ett ungt perspektiv. Allt nås via QR-koder på plats eller via hemsidan kulturmaratonhalmstad.selänk till annan webbplats, säger Charlotte Ek Virack.

Drygt 20 musiker och konstnärer deltar

Kulturmaraton arrangeras av Föreningen Dramalogerna med stöd av Halmstads kommun. Drygt 20 lokala musiker och konstnärer deltar med installationer och programpunkter.

– Det känns jättebra att kunna ge jobb till musiker och konstnärer som varit utan jobb under en lång tid nu, på grund av pandemin. Det är viktigt att vi puttar in pengar i kulturlivet i Halmstad och synliggör att vi finns nu under coronatider, säger Charlotte Ek Virack.

Alla är välkomna på Kulturmaraton

Det finns ingen åldersgräns för Kulturmaraton. Alla är välkomna. För dem som inte har möjlighet att ta sig till Halmstad centrum och uppleva Kulturmaraton på plats kommer installationerna att dokumenteras, filmas och publiceras på webbsidan kulturmaratonhalmstad.selänk till annan webbplats.