Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Ersättning till sommarsimskola dras in- men simundervisningen via skolan har utökats

Halmstads kommun har sagt upp avtalet om subventionerad sommarsimskola med SK Laxen. Klubben kommer att fortsätta erbjuda undervisningen, men i mindre omfattning. Beslutet om att dra in ersättningen togs i samband med att Halmstads kommun har utökat simundervisningen inom skolans regi, för närvarande som ett pilotprojekt.

Halmstads kommun har under många års tid subventionerat simundervisning för barn som gått på SK Laxens sommarsimskola. I höstas valde kommunen att säga upp samarbetsavtalet och ersättningen till simklubben. Från och med i år får SK Laxen därför inte något ekonomiskt stöd för att erbjuda billigare sommarsimskola på kommunens utebad.

– Simklubben gör en jättebra insats och vi är nöjda med samarbetet, men vi har haft sparkrav och varit tvungna att skära ned på delar av vår verksamhet. Subventionen är en sådan. Beslutet togs i samband med att Halmstads kommun gör en satsning på simundervisning inom skolans regi, säger Ola Magnusson, avdelningschef för idrott och fritid på teknik- och fritidsförvaltningen.

Alla barn i Halmstads kommun får simundervisning i skolan

Från och med hösten 2018 pågår en omfattande satsning på utökad simundervisning i kommunen. Satsningen görs i form av ett pilotprojekt som ska följas upp och utvärderas. Syftet är ökad likvärdighet till undervisning och ökad simkunnighet och omfattar alla barn i förskoleklass, årskurs 2 och årskurs 5. Alla elever i klassen deltar i undervisningen som i sin tur anpassas efter elevernas individuella behov.

En tidigare utredning som gjorts visar att simkunnigheten är ojämnt fördelad över kommunen och till stor del följer socioekonomiska mönster. Modellen som används i pilotprojektet har arbetats fram för att alla elever i kommunen ska ges möjlighet att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås enligt grundskolans läroplan. Detta oavsett bakgrund eller resurser.

Den utökade simundervisningen i skolan är redan igång i Getinge, Steninge, Haverdal, Harplinge, Oskarström, Åled, Fyllinge, Trönninge, Eldsberga, Simlångsdalen, Andersberg och Snöstorp.

Halmstads kommun erbjuder simskoleundervisning under hela året, både i kommunal och föreningsdriven regi, men det är bara sommarsimskolan som har varit subventionerad.

SK Laxen fortsätter med sommarsimskola

SK Laxen kommer fortfarande att erbjuda sommarsimskola, men kommunens beslut att dra in subventionen innebär att simklubben har fått lägga upp en ny plan inför årets undervisning.

– Tidigare har vi erbjudit 1 400 simskoleplatser, nu kommer vi att erbjuda 700. Skulle efterfrågan vara större än vad vi tror kan vi komma att justera utbudet. Kostnaden för en simskoleplats höjs tyvärr från 100 kronor till 750 kronor per barn, säger Stefan Adlerborn, verksamhetschef på SK Laxen.

SK Laxen kommer att hålla en simskoleperiod istället för två. Datum för simskoleperioden är inte bestämt än. I dagsläget är planen att sommarsimskolan hålls på Brottet, Furulundsbadet och Getingebadet. Sommarsimskolan på Getingebadet hålls vid tillräckligt många anmälningar och med reservation för eventuella schemaändringar. Information om sommarsimskolan publiceras på SK Laxens webbplats den 1 mars.

Mer info

Läs mer om simundervisningen i skolanlänk till annan webbplats

SK Laxens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster