Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Blommor i pastell och färgsprakande tyll välkomnar våren i Halmstads kommun

Rosa hyacinter i rabatter, pastellfärgade blomster i krukor och björkar med färgglad tyll på broar. Har du också märkt att våren har kommit till Halmstads kommun?

– Här ska vi sätta fast en björk vid varje grön lyktstolpe!

John Grund, park- och idrottsplatsarbetare på teknik- och fritidsförvaltningen, lyfter försiktigt av en av alla färgglada kreationer som ligger på bilsläpet framför honom. Det är måndag morgon och han och kollegan Rune Larsson har fått i uppdrag att placera ut årets påskpynt på Slottsbron i Halmstad. Snart står där 24 björkar med tyll i rosa, blålila, grönt och gult.

Bakom idén att pynta björkarna med tyll står kommunens växthusarbetare Elisabeth Mattsson och Ann-Louise Ebefors Halliwell.

– De senaste två åren har vi pyntat med ulltussar. Nu kände vi att det var dags att prova på något nytt! Textilverkstaden på Haldahuset har hjälpt oss att klippa till och häfta ihop tyllen, sedan har de fästs med buntband. Det blev jättebra, säger Elisabeth Mattsson.

Trodde du att tyllen var den enda nyheten i årets påskpynt? Nej då. Den som är uppmärksam kommer snart att få se något speciellt i rondellen vid Slottsjordsvägen och Karl XI:s väg.

– Det är en blomsterplantering som vi har gjort i form av påskliljor och gula penséer. Runt varje plantering har vi lagt en krans av björkris, vilket får dem att likna ett fågelbo, förklarar Elisabeth Mattsson.

Den senaste veckan har Halmstads kommun planterat och kört ut alla vårblommor i Halmstad, Getinge och Oskarström. Blomsterprogrammet för 2019, som inleds med vårblommorna, heter ”Blommor och bin” och färgtemat är ljusa pasteller i rosa, lila, blått, gult och vitt.

– Vi har vår-, sommar- och höstplanteringar. Tanken med årets tema är att gynna insektslivet och öka den biologiska mångfalden i staden, säger Charolina Klintberg, landskapsarkitekt på teknik- och fritidsförvaltningen.

Växterna som har använts i vårplanteringarna är olika sorters tulpaner, narcisser, gyllenlack, ranunkel, förgätmigej, primula och penséer.

Urnor till Hamngatan och Laholmsvägen
Fågelreden till rondellen vid Slottsjordsvägen och Carl XI:s väg

Kommunens vårblommor och påskpynt i siffror

  • 89. Så många urnor med planteringar har vi kört ut i Halmstad, Getinge och Oskarström.
  • 68. Så många björkar med tyll har vi placerat på broar i Halmstad, Getinge och Oskarström.
  • 9. Så många fågelreden kommer vi att sätta i rondellen vid Slottsjordsvägen och Karl XI:s väg.
Hyacinter i Stationsparkens rabatt.