Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Årets muralmålning i Simlångsdalen

Den senaste veckan har alla som åkt på väg 25 mellan Halmstad och Ljungby sett ett konstverk växa fram på tegelfasaden till Ljungblommans äldrelägenheter i Simlångsdalen. Den amerikanska konstnären Pat Perry, som tidigare gjort väggmålningar i Nya Zeeland, Irak och Tyskland, står bakom verket som har en stark koppling till orten och de som bor där.

Pat Perry, 2019. Muralmålning i Simlångsdalen. Foto: Lennart Alves, TAG

Inför projektet reste Pat Perry omkring i området kring Simlångsdalen för att lära känna platsen och miljöerna. Konstnären intresserar sig för frågor som rör människans förhållande till sin plats och berättar att han hittat mycket konstnärlig inspiration i berättelserna och skildringarna som han fått höra av dem som bor i Simlångsdalen.

Jag träffade Gösta, Simlångsdalens äldsta invånare, och han berättade om hur samhället har förändrats under hans livstid. Han visade mig sina favoritplatser i Simlångsdalen. Jag känner stor respekt för den här platsen och vill ge någonting tillbaka till dem som bor här, säger konstnären Pat Perry.

Pat Perry tycker att det är extra spännande att arbeta på en plats som denna. Han berättar om ett ordspråk som han tänkt på under vistelsen i Simlångsdalen, ”det krävs en by för att uppfostra ett barn”.

Här i Simlångsdalen har det mer känts som att ordspråket borde vara att ”det krävs en by för att göra en väggmålning”, säger Pat Perry med ett leende och tillägger att han bara mött positiva reaktioner under arbetets gång. Alla vill hjälpa till på sitt sätt och har verkligen varit måna om att ge mig allt det bästa som byn har att erbjuda.

Se verket växa fram och hör Pat Perry berätta om processen i ovan film.

 

Väggmålningen föreställer en skogsglänta och i gläntan sitter två personer som håller en vimpel mellan sig. Motivet är delat på de två fasaderna och målningen binds samman av deras vimpel.

Det är ett innovativt sätt att ge liv åt en komplex fasad, säger Lennart Alves, curator för projektet. Pat Perry har på ett poetiskt sätt fångat Simlångsdalens själ, utan att tappa sin konstnärliga integritet. Han balanserar vår tids stora allmängiltiga frågor om tillhörighet, gränser och historier med sitt måleriska bildspråk.

Jag gillar tanken på att de som sitter och väntar på bussen varje morgon kommer att få sällskap av min målning och förhoppningsvis kommer de att upptäcka nya delar i den med tiden, säger konstnären Pat Perry.

Halmstads kommun arbetar med att offentlig konst ska vara närvarande i alla kommundelar, och bad kommunens samhällsföreningar inkomma med förslag på intressanta platser att arbeta med konst. Simlångsdalens samhällsförening är intresserade av konst och föreslog att en muralmålning skulle uppföras på Ljungblommans äldrelägenheter.

För Halmstads kommun är det här projektet en viktig del i vårt arbete med att tillgängliggöra konsten i invånarnas vardag. Vi har under flera år jobbat med muralmålningar som en del av den offentliga konsten och vi är väldigt glada över engagemanget som Simlångsdalen visar, säger Joacim Eneroth, intendent för offentlig konst och samling i Halmstads kommun. Det har varit roligt att arbeta nära det lokala förenings- och näringslivet.

Under veckan har intresset varit stort och många har passat på att ta en daglig promenad förbi väggen för att se motivet växa fram. Bilar längs väg 25 har saktat ner när de kört förbi. Barn och ungdomar såväl som boende i äldrelägenheterna har visat nyfikenhet. Skolbarnen i Simlångsdalen har gjort utflykter för att träffa konstnären och se hur han arbetar.

Det är viktigt att barn och unga får komma i kontakt med konst och får träffa professionella konstnärer och kulturutövare, säger Kristina Gernes, curator för projektet i Simlångsdalen.

Projektet har varit möjligt att genomföra tack vare stöd från det kommunala fastighetsbolaget HFAB och det lokala näringslivet, däribland Vargaslätten förvaltning AB, ML måleri AB och Hallands målaremästareförening.

Pat Perry, 2019. Muralmålning i Simlångsdalen. Foto: Lennart Alves, TAG

Pat Perry. Foto: Lennart Alves, TAG

Pat Perry, 2019. Muralmålning i Simlångsdalen. Foto: Lennart Alves, TAG