Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Restaureringen av "Europa och Tjuren" har börjat

Den 7 november 1926 invigdes Carl Milles skulptur ”Europa och Tjuren” på Stora torg. En vacker grönpatinerad bronsskulptur inspirerad av den mytologiska berättelsen om guden Zeus som förvandlar sig till tjur för att röva bort den sköna prinsessan Europa. I år, närmare 90 år gammal, kommer den att få en välförtjänt restaurering.

När skulpturen invigdes 1926 hade ”Europa och Tjuren” en grönpatinerad färg och vattenstrålarna hade en ymnig spridning. Under 1960-talet byggdes parkerings-
garaget under Stora torg och ”Europa och Tjuren” magasinerades under några år.
När den kom på plats igen hade något hänt med patinan och vattenstrålarna. Under åren har skulpturen fått en brungulbeläggning av smuts och föroreningar och kalken har lämnat vita avlagringar på vissa delar.

Vad görs och när?
Just nu ses skulpturens vattenledningar och reningssystem över så att vattnet kan bli fritt från kalk och föroreningar. Dessutom kommer vattentrycket och strålarnas riktning och spridning regleras så att det blir mer ymnigt. Fontänen kommer sedan att sättas igång och spruta vatten fram till vecka 35 då själva konserveringsarbetet av skulpturen påbörjas. Den stora utmaningen är att försöka avlägsna så mycket som möjligt att de vita kalkavlagringarna som idag misspryder skulpturen. Konservatorn kommer även att rengöra och vaxa skulpturgruppen och i möjligaste mån återställa skulpturen till sitt ursprungliga skick. Arbetet kommer att ta cirka 8 veckor och beräknas vara färdig i oktober.

Följ arbetet på webben och sociala medier
Om du är nyfiken på var som händer bakom tältduken så kommer du hitta mer information på kommunens webbplats samt Halmstads Konsthall facebooksidalänk till annan webbplats.