Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Konstverk på Nolltrefem och Söndrumsskolan

Nolltrefem

Nolltrefem är ett hus med kulturinriktning för ungdomar. Tidigare var det Halmstads Stadsbibliotek.

I huset kan du också hitta två verk av medlemmar ur Halmstadgruppen.
På den södra väggen i stora hallen finns en fresk med måtten 3x16 meter, med verk av samtliga medlemmar i Halmstadgruppen, som utfördes 1953.

 • Home Sweet Home  Konstnär: Noah Ljungberg
  Årtal: 2009
  Material: Neonskylt
  Placering: Fasaden på Nolltrefem
  När ett nytt stadsbibliotek skulle byggas i Halmstad bestämdes det att gamla biblioteket skulle bli ett kulturhus för ungdomar, nuvarande Nolltrefem. Verket Home Sweet Home köptes i samband med detta in och placerades på fasaden. Det lyser i gul neon och signalerar att det är en hemlik och inbjudande plats. Ljungberg har arbetat med begreppet ”hem” i många olika uttryck och former.Noah Ljungberg bor och verkar i Halmstad. Hon är utbildad vid Fria Målarskolan och på Konstfack. Hon har även gjort ljuskonstverket Förlåt längs kustvägen vid Mjellby Konstmuseum.Foto: Patrik Leonardsson
 • Jag drömmer om mitt gamla hus  Konstnär: Aleksandra Kucharska
  Årtal: 2007
  Material: Gips
  Placering: Till vänster i entréhallen på Nolltrefem
  På Nolltrefem finns en skulptur av Aleksandra Kucharska (f. 1981) som avgjutit sig själv sittandes ner. Skulpturen är en del av en tidigare större installation där konstnären reflekterat över sin barndom. Kucharska flyttade som barn från Gdansk i Polen till Halmstad och titeln syftar på den egna erfarenheten av att befinna sig i en ny miljö, främmande kultur och med ett språk men inte förstår.

Söndrumsskolan

 • Vad vi vill - Graffitikonst  Konstnärer: Pärra Andreasson och gästartisterÅrtal: 2013
  Material: Spraymålade elevskåp
  Placering: Söndrumsskolan
  På Söndrumsskolan har ca 180 kvm yta och sammanlagt 500 elevskåp bemålats av 24 graffitikonstnärer. Konstnärerna som kommer både från Sverige och andra delar av världen har bestått av kvinnor och män i jämn fördelning och olika åldrar. Något som kan ses som unikt då graffitikonst ofta förknippas med yngre män. Dirigent för arbetet har Pärra Andreasson varit, och hans målsättning är att så skilda uttryck och stilar som möjligt ska mötas i en målerifläta eller ett enormt collage. Här möts graffitins klassiska uttryck i form av bokstäver (letters) med figurativa element (characters) i både stiliserad och fotorealistisk stil.
  Om konstnärerna
  Medverkande konstnärer: Blue, Kaos, Mickey, Ruskig, Amara, Pani, Clean, Jestr, Pippi, Rolf.C.W., Ligisd, Artista, Tasso, 3 Girlz, Lisa, Grinaid, Taki, Jame, Fröja, Warsawa, Bates, Skil, Julia (elev Söndrumsskolan)
  Pärra Andreasson som har varit konstnärlig ledare, är född 1968 och verksam i Malmö. Han har en Master at Fine Art från Umeå Universitet och vid Det Kongelige Danske Kunstakademi. Han är grundare av Spinneriet - skola för urbankonst- och hiphopkultur (2008), Glokala folkhögskolan i Malmö, samt driver Inbetween Gallery, CFUK Centrum för Urban Konst.Från Andreassons sida har det funnits en tanke att hans gästartister ska vara anonyma, och att verket saknar upphovsperson. Det innebär att ingen av de medverkande konstnärerna, inklusive Andreasson, är tänkt att ta större plats än de andra. 
 • Dvarapala vak10


  Konstnär: Pärra Andreasson
  Årtal: 2013 Material: Sten
  Placering: Söndrumsskolan
  Vid en resa till Vietnam besökte Andreasson Champa-kulturen och fann där byggnader och skulpturer som trots sin ålder på 2000-år var förvånansvärt intakta. Där hittade han också den stora sandstensvakten Dvarapala, som till synens skött sitt jobb under alla år. I Söndrumsskolan har Andreasson skapat en tegelstensstor version av vakten som fällts in i en vägg och som nu vakar över elever och byggnad. Det är en del av den konstnärliga gestaltningen, som gör platsen lugn, trygg och säkert. Andreasson har också placerat ut Dvarapala i olika format på andra ställen, bland annat i Uppsala och Malmö.