Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Rodney Smith

30 september 2017 - 28 januari 2018

Mjellby konstmuseum har äran att under hösten 2017 visa en av vår tids mest välrenommerade fotografer inom konst, reklam och mode i New York - Rodney Smith (1947-2016).

Det har sagts att han är en realist som fäster drömmar på papper! En devis som ligger Mjellby konstmuseum varmt om hjärtat i intentionen att lyfta surrealismens konstnärliga arv idag. Bortom Smiths kvickhet och lekfulla hållning finns dock ett öga och sinne för en mörkare sanning och konstnärliga referenser. Betraktaren dras i en svunnen tid som både är ljuvt romantisk och starkt ironisk. Världar vars logik bara är Smiths egna.

Likt många surrealister lyfter Smith fram situationer och företeelser i vardagen genom att låta dem ställas mot det icke förväntade. Utgångspunkten är ofta de känslor vi möts i oavsett gränser och språk - hopp, lycka, sorg och nyfikenhet. Tidigt visste Smith att han skulle bli fotograf, men utbildningen mötte inte upp hans filosofiska intresse, och under 1970-talet inledde Smith studier i engelsk litteratur och teologi vid Yale University. För att kunna skildra det universella ansåg Smith det viktigt att vända sig inåt och söka i sig själv, vilket skedde genom psykoterapi.

Rodney Smith tillhör "oldschool" när det gäller teknisk skicklighet. Fotografierna är ofta stilistiska lekar, alltid vackert och perfekt framställda. Verktyget var först en Leica och senare en Hasselbladskamera. Fram till 2002 fotograferade han enbart svartvita bilder, helst landskapsbilder med iscensatta mänskliga inslag. Ofta möter betraktaren objektets blick. Kompositionens rytm, symmetri och proportioner är grundläggande liksom det naturliga ljusspelet i motivet. 2009 började Smith blogga och har sedan dess drygt en miljon följare.

Rodney Smith gick hastigt bort i december 2016 och Mjellby konstmuseum är därför extra tacksamma för möjligheten att fortsätta samarbetet med Rodney Smith Estate genom Nette Johansson,The Photogallerylänk till annan webbplats