Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
The Guerrilla Girls

The Guerrilla Girls

Guerrilla Girls

29 september - 3 mars, 2019

I över 30 år har den feministiska aktivistgruppen Guerrilla Girls framgångsrikt kritiserat konstinstitutioner världen över. Genom slagkraftiga projekt, humoristiska metoder och ett rättframt förhållningssätt har den anonyma konstnärsgruppen effektivt synliggjort avsaknaden av jämlikhet inom konstvärlden. I höst kan du uppleva dem på Mjellby konstmuseum!

Sedan starten 1985 har Guerrilla Girls varit en av konstvärldens största kritiker samtidigt som gruppen blivit högt aktad och etablerad i samma värld. Guerrilla Girls har bjudits in av såväl Museum of Modern Art (MOMA) i New York som The Whitechapel Gallery i London och haft stora retrospektiva utställningar i Bilbao och Madrid. Förutom konstvärlden intresserar sig även gruppen för missförhållanden, korruption och orättvisor i politiken, filmindustrin och populärkulturen i stort.

År efter år har Guerrilla Girls genom sin aktivism spridit insikter om orättvisor och samtidigt manat till självrannsakan inom konstvärlden. När gruppen 1985 slog igenom med guerrilla-affischering på gatorna i New York kunde få ana att de 2018 fortfarande skulle vara högst aktuella och verksamma i sitt arbete, men nu världen över.

Utställningen på Mjellby konstmuseum visar Guerrilla Girls sammanhållna retrospektiva produktion, samt lyfter deras fortsatt viktiga roll idag. Som en förlängning av utställningen har vi även samarbetat med Whitechapell Gallery i London och lyft in utställningen ”Is it even worse in Europe?” för att belysa den europeiska situationen. Här granskar Guerrilla Girls de europeiska institutionerna utifrån jämställdhet.

Ett par representanter från Guerrilla Girls fanns på plats under vernissagen den 29 september.

Den 29 september gav "girlsen" ett gig på Nolltrefem som livesändes, se det i efterhand via Mjellby konstmuseums facebooklänk till annan webbplats

Lärarhandledning för högstadie- och gymnasieskolaPDF

Program Guerrilla Girls

Torsdag 11 oktober, 13 december och 14 februari 18.30-20.00
Mjellby konstmuseum
Torsdag 8 november och 24 januari 18.30-20.00
Stadsbiblioteket
Aktivism, konst och feminism – läsecirkel kring Guerrilla Girls - FULLBOKAD
Cirkelledare är Jeanette Malm och Elisabeth Skog, bibliotekarier på Stadsbiblioteket, samt Frida Arvidsson Berglund, konstpedagog på Halmstads kommun. Gratis. Vi står för tillgång till böckerna.

Söndag 30 december, 17 februari, 24 februari 15.00
Mjellby konstmuseum
Familjevisningar av Guerrilla Girls
Varför har Guerrilla Girls gorillamasker på sig? Och varför är så många tjejer nakna i konsten? Vi upptäcker utställningen och tar reda på hur man blir en äkta Guerrilla Girl. Ordinarie entréavgift gäller. Från 5 år. Ordinarie visning av Guerrilla Girls utgår.

Fredag 28 december, lördag 29 december och 5 januari 13.00-15.00
Mjellby konstmuseum
Prova att göra en tidning!
Ett fanzine är en egengjord tidning där du kan säga, rita och skrivaprecis vad du vill. Tillsammans skapar vi innehåll till vårt gemensamma fanzine! Barn (6–10 år) och medföljande vuxna skapar tillsammans. Föranmälan 035-13 71 95 eller
mjellby.konstmuseum@halmstad.se. Begränsat antal platser.

Fredag 4 januari 13.00-15.00
Mjellby konstmuseum
Gör din röst hörd!
Hur kan man få andra att lyssna på vad man tycker och tänker? Ett fanzine är en egengjord tidning där du kan säga, rita och skriva precis vad du vill. Tillsammans skapar vi innehåll till vårt gemensamma fanzine!
För unga 11–15 år. Föranmälan 035-13 71 95 eller mjellby.konstmuseum@halmstad.se. Begränsat antal platser.

Onsdag 23 januari 2019
Nolltrefem 18.00-20.00
Organisera dig! En kväll om politisk aktivism
En programkväll om politisk aktivism och organisering med
fokus på feministiska och queera rörelser. Inbjudna gäster är Marta Cuesta, aktivist och professor i sociologi vid Högskolan i Halmstad, och Olov Kriström från Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek (QRAB). Välkommen att delta i samtalet!
Gratis, begränsat antal platser. Föranmälan till mjellby.konstmuseum@halmstad.se eller tel. 035-13 71 95.

Uppmaning till alla deltagare: Ta med dig något som ger dig hopp!
Du väljer själv hur du tolkar uppmaningen. Det du tar med dig kommer användas i en gemensam aktivitet under kvällen. Aktiviteten kräver ingen annan förberedelse och vi kommer ge alla nödvändiga instruktioner på plats. Aktiviteten är inte fysiskt ansträngande.