Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Guerrilla Girls

29 september - 3 mars, 2019

1985 började det dyka upp posters runt om i New York med statistik över den överrepresentation av vita män som visades på USAs stora konstmuseer. Aktivisterna bakom kampanjen var Guerrilla Girls, en grupp anonyma maskerade kvinnor som ville synliggöra den könsrepresentativa orättvisa som existerade inom konst-, film- och musikindustrin.

Drygt 30 år senare är de gorillamaskerade kvinnorna nästan lika etablerade som de institutioner de kritiserar. Fortfarande med stark vilja att förändra konstinstitutionernas könspolitiska medvetenhet i förhållande till både samlingar och utställningar.

De använder sig fortfarande av kommersiella medier som uttrycksform, så som posters men även billboards, sociala medier och film likväl som aktivism genom protestmöten, seminarier och andra offentliga uppföranden. Det statistiskt tunga materialet framförs alltid i en kombination av slagkraftighet och humor.

För att nå utanför de etablerade konstinstitutionerna görs även mer personliga nedslag t.ex. direktadresserade brev eller enkätutskick till konstkritiker, kuratorer, konstsamlare, konsthandlare osv. På så vis når Guerrilla Girls ut till allt från konstnärer, kommersiella intressenter och den stora massan.

Utställningen på Mjellby konstmuseum visar Guerrilla Girls sammanhållna retrospektiva produktion samt lyfter deras fortsatt viktiga roll idag. Ett par representanter från Guerrilla Girls finns på plats under vernissagen samt genomför ett seminarium i anslutning till öppnandet.

The Guerrilla Girls

The Guerrilla Girls