Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Oenighet ger styrka – Bauhaus Situationiste 1960-1975

10 februari – 20 maj 2018

För runt 50 år sedan fanns en färgstark och nyskapande internationell konströrelse Bauhaus Situationiste - Drakabygget Frihetens verkstad. De var ursprungligen den skandinaviska delen av de internationella situationisterna (1957-1972), men bröts sig ur efter inre stridigheter i början av 60-talet. Situationismen stod för en radikal vänsterorienterad kritik av det framväxande konsumtionssamhället. De ville att konstbetraktaren skulle bli konstaktör och hitta tillbaka till den lekande, skapande människan.

Ledande gestalter inom gruppen Bauhaus Situationiste var de två danska konstnärerna Jörgen Nash och Jens Jörgen Thorsen samt halmstadbon Hardy Strid. Tillsammans skrev de flertalet av rörelsens manifest och teoretiska texter samt formgav programblad och affischer. 1960 köper Nash och brodern Asger Jorn gården Drakabygget på gränsen mellan Skåne och Halland där de grundar en öppen konstnärskollektivverkstad. Under nästan två decennier kom ett hundratal konstnärer att söka sig till gården för att arbeta, både med konst och med jordbruk. Men det fanns flera situationistiska konstnärshem i Halland som t.ex. Tiarp utanför Halmstad samt Floalt utanför Våxtorp.

Jörgen Nash, Riksvapen, 1970

Jörgen Nash, Riksvapen, 1970

Bauhaus Situationiste ville samarbeta över gränserna och skapa kollektiva konstverk i en lekfull och anarkistisk anda. Genom happenings, eller antihappenings, utformades samarbetsprojekt där publiken deltog aktivt och konfrontation ofta blev resultatet. Man utnyttjar nyhetsmediet som konstnärlig metod och bygger bl.a. en stor massmedial hype runt flera av sina aktioner. En av de mest kända aktionerna sker i Köpenhamn 1964, då man hugger huvudet av den danska nationalikonen Den lille Havsfrue. Dansk press belägrade Drakabygget en längre tid och historien spreds med framgång i internationell press. Även idag florerar rykten om var skulpturens huvud är gömt! Den konstnärliga experimentlustan uttrycktes även genom måleri, film, collage, grafiska tryck, lyrik, dans, artiklar, affischer och många andra konstformer.

Situationisternas idéer har satt djupa avtryck i senare konst, arkitektur och populärkultur så som Malcom Mclarens punkgrupp Six Pistols och Reclaim the street-rörelsen på 90-talet. I dag är den åter aktuell inom samtidskonstens socialt engagerade konstprojekt som allt mer lämnar den begränsade idén om konstverket som ett unikt objekt.

Utställningen ger en övergripande bild av Bauhaus Situationiste och dess unika position i svensk och nordisk konsthistoria. Berättelsen handlar om konstens förmåga att röra sig mellan det lokala och globala, mellan teori och praktik. Ett 30-tal svenska och internationella konstnärer finns representerade i utställningen vilket ger en bred bild av rörelsens mångfald gällande uttryck och tekniker.

Utställningen är producerad i samarbete med Kristianstads konsthall.

Symbolen för Drakabygget och Detalj av affisch från Bauhaussituationisterna, 1971

Symbolen för Drakabygget och Detalj av affisch från Bauhaus Situationiste, 1971

Följ med på guidad visning

Utställningen visas lördagar och söndagar klockan 14.00

Boka en visning

Boka en visning av Oenighet ger styrka – Bauhaus situationister
1960-1975 med ditt arbetslag, din förening eller kompisgänget. Läs mer här

Boka en konstpromenad

Med koppling till utställningen Oenighet ger styrka – Bauhaus situationiste 1960-1975 tittar vi på konstverk och platser i Halmstads innerstad med relation till
den situationistiska konströrelsen. De lokala konstnärerna Hardy Strid, Carl Magnus och Björn Rosendahl är konstnärer som var verksamma vid Drakabygget
utanför Örkelljunga, vilket satte sina spår i Halmstad. Visningen är omkring tre
kilometer lång och tar cirka 60 minuter. 
     
- Vardagar klockan 8.00-17.00: 1000 kr.
- Kvällar och helger: 1400 kr.

Bokning sker till mjellby.konstmuseum@halmstad.se eller tel. 035-13 71 95.