Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Konstverk utanför Halmstad centrum

 • Solsystemet- Oskarström


  Minna Svensson, Solsystemet, 2017. Foto: Anders Andersson. Placering Oskarström
  Konstnär: Minna Svensson
  År: 2017
  Material: Vägmarkeringsfärg
  Placering: Fysiklekplatsen, Oskarström
  På den gamla befästningsplatsen Skansen, vid Viktoriagatan och Odengatan, har det under hösten 2016 byggts en ny temalekplats, Fysiklekplatsen. Genom samtal och dialog med medborgarna har val av plats, önskemål om tema samt innehåll och val av utrustning på lekplatsen framkommit. Fysiklekplatsen är en helt vanlig lekplats men ändå inte. Lekplatsen kan fungera som en plats att utforska fysikens och matematikens lagar och kan användas i pedagogiskt syfte för skolor och förskolor. Samtidigt kan man bara vistas här för att ha roligt, leka och umgås.I samband med utbyggnaden av lekplatsen fick Oskarström även ett nytt offentligt konstverk på den genomgående gång- och cykelvägen. Minna Svensson är född 1983 och uppvuxen i Halmstad. Som illustratör och serietecknare arbetar hon oftast med ett direkt bildspråk och en bitande humor som lyfter både det vardagliga såväl som stora politiska frågor. Vid Fysiklekplatsen i Oskarström har hon utifrån lekplatsens tema målat vårt solsystem på ett lekfullt sätt. Proportionerna är kanske inte korrekta, men det är ordningen på planeterna. Du känner kanske igen vår egen planet Tellus. Och vad heter egentligen planeten som behöver solglasögon för att hen är närmast solen? 
 • ÅSKBOX II - Oskarström


  Maria Schad, ÅSKBOX II, 2010
  Konstnär: Maria Schad
  År: 2010 (2016)
  Material: Metall med reflekterande ytbeklädnad
  Placering: Oskarströms centrum
  Konstverket är en gåva till Halmstads kommun från syskonen Nina och Johan Grum.
  Halmstads kommun fick förfrågan om att ta emot gåvan redan 2013 men hade då svårt att hitta en bra placering. När det blev aktuellt med omvandlingen av Oskarströms centrum 2016 kändes det som att vi hittat den rätta platsen. Det finns en självklar koppling till platsen eftersom de tidigare ägarna, Kerstin och Henrik Grum, levde och arbetade i Oskarström.
  ÅSKBOX II är en skulptur utförd i metall med ytor klädda av gula reflexband. Idén till konstverket fick konstnären då dirigenten Kurt Masur, strax efter Berlinmurens fall, höll ett föredrag om mänsklig nedtryckthet och tillbakahållna känslor. Maria fick bilden av en låda som måste öppna sig genom en explosion. En blixt formas! Skulpturen är ett uttryck för förändring men också en påminnelse om de hinder som ibland finns på vägen, som hämmar och stoppar oss av olika anledningar. Som titeln antyder så finns det även en ÅSKBOX I, placerad i Rydöbruk vid Nissan.
 • Förlåt - Kustvägen  Konstnär: Noah Ljungberg
  År: 2009
  Material: Neon och zink
  Placering : Utmed kustvägen, intill en märgelhåla mellan Mjellby Konstmuseum och Kristineberg
  Förlåt för vadå? Det är nog mer än en bilist som undrar när de kör förbi Noah Ljungbergs verk Förlåt utmed kustvägen, mellan Mjellby och Kristineberg. Verket signalerar mot vägfararna med vindens hjälp då det drivs av ett vindkraftverk. Noah Ljungberg menar själv att vindkraftverken och skylten verkar i symbios. Den klassiska röda neonskylten är en symbol för staden som står i kontrast till vindkraftverket som förknippas med landsbygden. Ordet förlåt, menar Ljungberg, är något som alla har ett förhållande till.
 • Vindbultarna - Bäckagård  Konstnär: Nils Johansson
  År: 1980
  Material:
  Placering: Bäckagård
  1979 påbörjades byggnationen av bostadsområdet Bäckagård i Halmstad. Konstnären Nils Johansson, bördig från Halmstad, blev tillfrågad att göra ett förslag till offentlig utsmyckning av platsen. Resultatet blev ett 3 meter högt minnesmonument som också har en anknytning till platsen. Skulpturen är en bunt förvridna bultar, det enda som återstår av de forna utlastningsbryggorna i Stenhuggeriet. Johansson inspirerades av de grova, handsmidda bultarna som blivit kvar från timmerbryggorna vid hamnen i Sandhamn som Söndrums stenhuggeri utnyttjade. Johansson, som är utbildad plåtslagare, tyckte det var intressant att bevara bultarna.Nils Johansson, bördig från Frösakull utanför Halmstad, är bildkonstnär och tecknare. Fler offentliga verk av Johansson finns bland annat i Laholm och Göteborg.
 • Meta - Getinge  Konstnär: Carl Magnus
  År: 1999
  Material: Brons och getingegranit
  Placering: På den gamla brandstationstomten vid Suseån mellan broarna i Getinge
  Verket Metà av konstnären Carl Magnus, bördig från Getinge, är ett beställningsverk av målarmästare Bertil Gustavson eller ”Bertil målare” som han även kallades. Skulpturen är placerad på en gammal brandstationstomt. Bronsskulpturen är 2,40 meter hög och sockeln är i Getingegranit. Färgskalan är dämpad för att samspela med den omkringliggande miljön på ett lågmält sätt.Carl Magnus idé var att välkomna ankomande till samhället med ett landmärke som under sommarhalvåret omgivs av vattenkaskader. Magnus inspirerades av den rumänska skulptören Brancusi som gjort liknande monument i rumänska byar med målet att välkomna ankomande.Carl Magnus är skulptör, grafiker och bildkonstnär. Under 1960-talet skapade Magnus expressiva målningar men övergick under 70-talet till att skapa konst med geometriska och arkitektoniska former såsom obelisker, pyramider och trappor. Carl Magnus har gjort fler offentliga utsmyckningar i Halmstad, bland annat Råmärke framför Halmstad Slott.
 • Mor och barn - Andersberg  Konstnär: Stig Blomberg
  År: 1969
  Material: Brons
  Placering: Andersbergs köpcentrum
  Motivet mor och barn har funnits genom hela konsthistorien och gestaltas både i måleri och skulptur. Madonnan och Jesusbarnet är ett exempel som framställdes många gånger under medeltiden och renässansen. I Blombergs bronsskulptur gestaltas mor och barn som en sammanhållen enhet.Stig Blomberg föddes 1901 och verkade som skulptör och tecknare. Han tillhör en av Sveriges mest anlitade skulptörer och har utfört ett stort antal offentliga verk runt om i landet. Blomberg är även rikt representerad i den äldre delen av Rådhuset. Han har utfört fasadutsmyckningen mot Stora torg med klockspel, urtavla och skepp i granit.