Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Halmstadväggen

Halmstadväggen är Halmstads öppna konstvägg vid Halmstad Arena. Hit är alla välkomna för att måla med till exempel händer, pensel, roller eller sprejburk.

Väggen är uppdelad i två sektioner för att ge utrymme till både mer erfarna målare och nybörjare. På den längre väggen välkomnar vi dem som vill lägga lite mer tid och resurser på sitt konstverk. På den kortare väggen välkomnar vi alla som vill prova på och testa sig fram. Här kan du även måla på båda sidor av väggen.

Väggarna är fria att måla på om du följer nedanstående regler:

 • Måla inte på annat än anvisade ställen.
 • Måla inget som kan vara kränkande.
 • Ta med dig skräp, burkar och annat eller släng det i soptunnan.
 • Visa hänsyn till de som åker i skateparken och uppehåller sig i området.
 • Ha en öppen och trevlig attityd till förbipasserande.

Färg

Ingen färg finns till försäljning, du får ta med dig egen. Släng överbliven färg eller ta med dig den hem.

Andningsskydd och handskar

Sprejfärg innehåller lösningsmedel vilket är skadligt att andas in. Det bästa är att använda gasmask, men ett dammfilter kan hjälpa till att skydda mot färgdammet. Det är lätt hänt att få färg på händerna, därför är engångshandskar minst lika viktiga som andningsskydd.

Hjälp och workshops

Vid vissa tillfällen finns personal på plats som kan hjälpa dig med tips om du aldrig provat tidigare.

Planerade aktiviteter på Halmstadväggen

Just nu finns det inga planerade aktiviteter.

FAQ Halmstadväggen

 • Vem får måla på Halmstadväggen?


  Vem som helst som vill. Väggen är öppen för alla att måla på med till exempel händer, pensel, roller eller sprejburk.Väggen är uppdelad i två sektioner för att ge utrymme till både mer erfarna målare och nybörjare. På den längre väggen välkomnar vi dem som vill lägga ner lite mer tid och resurser på sitt konstverk. På den kortare väggen välkomnar vi alla som vill prova på och testa sig fram. Här kan du även måla på båda sidor av väggen.
 • Hur ska väggen och platsen underhållas?


  Kommunen räknar med att lägga extra resurser på området, se till att det finns papperskorgar och att sprayburkar tas om hand som miljöfarligt avfall. Om klotter på andra ställen än väggen förekommer, t.ex. i skateboardparken, kommer detta att saneras.Inför workshops och andra aktiviteter kan det hända att delar av väggen målas med vit färg.
 • Hur gör jag om jag vill "spara" mitt verk?


  Då kan du ta en bild av det med din kamera/mobil. Dela gärna bilden i sociala medier med hashtaggen #halmstadväggen Hashtaggen #halmstadväggen kommer med tiden att bli ett fint arkiv över alla konstverk som funnits på väggen.
 • Kan jag få hjälp med att börja med graffiti?


  Ja, ungdomar 12-25 år kan vända sig till Nolltrefem. Kulturförvaltningen håller workshops vid olika tillfällen för att erbjuda andra åldersgrupper möjlighet att prova på. Håll utkik efter aktiviteter på Konstkalendern
 • Finns det färg att köpa på plats?


  Nej. Ingen färg finns till försäljning vid väggen så du måste ta med dig egen. Släng överbliven färg eller ta med dig den hem igen.
 • Är sprejfärg farligt?


  Sprejfärg innehåller lösningsmedel vilket är skadligt att andas in. Det bästa är att använda gasmask, men ett dammfilter kan hjälpa till att skydda mot färgdammet. Det är lätt hänt att få färg på händerna, varför engångshandskar är minst lika viktigt som andningsskydd. Hantera tomma sprayburkar på ett ansvarsfullt sätt, som miljöfarligt avfall. Vill du, går det även att måla med icke sprejbaserade färger på Halmstadväggen.
 • Varför stödjer kommunen en öppen konstvägg?


  Främst är det ett sätt att stödja de graffitikonstnärer som finns i staden och ge dem ett ställe att verka och utvecklas på i lugn och ro. Kommunen vill också ge dem som aldrig provat på konstformen möjlighet till det.Graffiti kan ses som världens största konst-ism om man ser till antalet utövare och är en konstform likvärdig med andra etablerade konstformer. Väggen är en del i kommunens arbete i målet att Halmstad ska bli ett konstcentrum med nationell- och internationell ryktbarhet. Genom att ge Halmstadväggen status som ett offentligt konstverk och placera den på en synlig och tillgänglig plats markerar vi kommunens syn på graffitin.
 • Varför placerades väggen vid Halmstad Arena?


  Platsen är vald med omsorg och i dialog med unga graffitimålare, Halmstad Skateboardklubb och olika förvaltningar i kommunen. Halmstad Arena är ett område som kommunen satsar på och tanken är att flera olika konstformer, aktiviteter och idrotter ska samlas där. Det ger många fördelar, både vad det gäller drift och underhåll, men också möjligheter till att jobba med olika aktiviteter som många ungdomar kan ta del av. Genom att placera väggen på en kulle blir den också ett fint blickfång för många förbipasserande.
 • Har andra städer öppna konstväggar?


  Samtliga huvudstäder i de nordiska länderna har idag öppna väggar. Det finns även fungerande öppna väggar i flera svenska städer, till exempel i Malmö, Göteborg och Norrköping. Arbetsgruppen med representanter från graffitimålarna, teknik- och fritidsförvaltningen och kulturförvaltningen har besökt och tagit del av andra städers erfarenheter inför byggandet av Halmstadväggen.
 • Vad är det för skillnad mellan klotter och graffiti?


  Klotter är olovligt målande på någon annans egendom och är skadegörelse. Klotter består främst av könsord och andra fula ord, samt så kallade taggar från människor som söker uppmärksamhet. Graffiti är en konstform där det oftast ligger flera timmars skissarbete bakom själva graffitimålningens utförande. Kommunen har nolltollerans mot klotter.
 • Kommer väggen att öka klottret och skadegörelsen i stan?


  På platser där man har öppna väggar och jobbar med dem på ett aktivt och seriöst sätt vittnar utvärderingar om att väggarna inte lett till ökad skadegörelse, tvärtom. Ett exempel är Botkyrka kommun som uppgett att man haft minskade kostnader för sanering sedan en öppen vägg uppfördes (källa: SR P4 Stockholm, Graffitivägg i Botkyrka har minskat klottret, 2014-04-10). I Helsingfors har man haft öppna väggar sedan 2008 och har över en kilometer laglig yta för allmänheten att måla på. 2012 skrev Paavo Arhinmäki, dåvarande kultur- och idrottsminister, att ”andelen graffiti och tags på förbjudna ställen har inte ökat, utan tvärt om minskat på ett iögonfallande sätt" (källa: Jacob Kimvall, Noll Tolerans – Kampen mot graffiti, 2012).Kommunen erbjuder workshops och andra aktiviteter vid Halmstadväggen och hoppas inspirera dem som klottrar till att skapa bra saker på väggen.

Spara ditt verk med #halmstadväggen

Halmstadväggen kommer vara ett konstverk i ständig förändring. När du målar på en öppen konstvägg finns det ingen garanti för hur länge just ditt konstverk kommer finnas kvar. Dokumentera därför gärna din målning med fotografi och dela med dig under hashtaggen #halmstadväggenlänk till annan webbplats. Med tiden kommer #halmstadväggen att bli ett omfattande arkiv där alla kan se det som skapats på väggen.

Djurtema på #halmstadväggen ? #streetart #kulturenspelarroll #konstihalmstad #graffiti

Ett inlägg delat av Konst i Halmstad (@konst_i_halmstad)