Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Sonja Hesslow

22 maj – 20 augusti
Halmstads konsthall

”Jag har så länge jag kan minnas dokumenterat min vardag med en liten kamera”

Sonja Hesslow är en fotograf verksam i Stockholm som arbetar med iscensatt fotografi. Det innebär att hon skapar sina motiv utifrån hennes fantasi – hon iscensätter dem. En tradition som många kvinnliga fotografer har arbetat och arbetar fortfarande med.

I Hesslows bilder råder det oväntade och surrealistiska - en fisk till ansikte, ett fågelbo i håret, en uggla som huvudbonad. Med inspiration från naturen, färger och former skapar hon sina inre fantasilandskap med kameran och redigeringsprogram som verktyg.

Konstverken skapas genom att Hesslow bygger olika modeller, letar objekt och detaljer som regisseras och fotograferas av. Hon använder material som tyg, plast, blommor och gärna begagnade saker hon hittar på loppmarknader. Oftast är det Hesslow själv som agerar modell – vilket ger henne total kontroll över den konstnärliga processen. Genom att först fotografera och sedan sammanfoga de olika delarna digitalt växer hennes konstverk fram – Hesslows inre bildvärld blir ”verklighet”.

Hon arbetar alltid föreställande och realismen är närvarande, detta för att hennes motiv ska uppfattas som om de hade kunnat existera i verkligheten. Kanske för att ge oss betraktare en tankeställare kring våra invanda föreställningar hur världen ser ut. Vad händer om vi tänker i andra mönster? Ser nya sammanhang?

I de senaste verken så som I will wait for you har Hesslow använt en teknik som hon kallar för ljusmålning. Detta innebär att hon arbetar i ett helt mörkt rum och har lång slutartid på kameran. Ljuset i bilden skapar hon med en ficklampa, hon ”målar” dit ljuset där hon vill ha det. Processen är kreativ och experimentell och slutresultatet är ovisst och slumpartat.

Sonja Hesslow (1988) är utbildad fotograf vid Medieskolerna, Mediacollege i Danmark. Hon är född och uppvuxen i Varberg.


Sonja Hesslow, Fly away my anger

Sonja Hesslow, Fly away my anger