Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Ur gömmorna – en glimt av stadens samling

12 december - 5 februari 2019

Halmstads kommun innehar en stor samling med konst som är bred, både utifrån innehåll och teknik, som är utplacerad runt om i olika kommunala verksamheter. Syftet med samlingen är att konsten ska vara tillgänglig och nära i vardagen för både anställda och medborgare på t.ex. skolor, kontor och äldreboenden. I utställningen Ur gömmorna-en glimt av stadens samling har vi valt att visa ett urval av det som finns i vårt konstförråd och som för tillfället inte är utplacerat. Stig in och låt dig inspireras och fördjupa dig i stadens samling!

Första steget mot en kommunal samling togs under 1960-talet. 1965 bildades kulturnämnden och året därpå kom förslaget om att avsätta pengar till konstinköp. Några år tidigare, 1957, hade Halmstads kommun mottagit den Nanneska samlingen. Paret Martha och Anders Nanne donerade en stor samling med verk av Halmstadgruppen. Pengarna som efterfrågades skulle användas för att komplettera denna samling med verk av andra konstnärer verksamma i Halmstad. 1966 blev det avslag med motiveringen att man ville ha mer konkreta förslag på vilka verk som skulle köpas in. Något man återkom med 1967 och pengar avsattes för inköp. Stadens samling var nu ett faktum.

Arbetet med samlingen sker genom konstenheten på Halmstads kommun. I korridorer och andra offentliga lokaler görs emellanåt större omhängningar. Urvalet sker då utifrån specifik plats och verksamhet. Detta för att göra konsten så relevant som möjligt.

Årligen kompletteras samlingen med nya verk som oftast köps in utifrån en tänkt placering. Under de senaste åren har till exempel mycket av resurserna avsatts till det nyöppnade Kulturhuset Najaden.

Konstsamlingen är dessutom tillgänglig för varje enskild medarbetare i Halmstads kommun. Alla har möjlighet att beställa konstverk ur samlingen till sin arbetsplats helt utifrån eget tycke och smak.

Ur gömmorna

En glimt ut Halmstads konstsamling