Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Aktuell utställning

Maria Nordin, 13 februari - 2 april 2019

Den mänskliga kroppen är i ständig fokus i konstnären Maria Nordins (f.1980) måleri. Genom sina närgångna skildringar av kroppen i olika vardagliga situationer skapar hon en igenkännande länk mellan sina bilder och betraktaren. Nordin målar realistiskt, men tänjer också på de fysiska gränserna vad som är möjligt för kroppen. I några målningar är positionerna högst onaturliga och tillrättalagda medan andra är mer avslappnade och naturliga. I verket Box är gestalternas huvuden tryckta mot en vit kub vilket ger nackarna en helt omöjlig form. Här har Nordin låtit idéen om kroppens formbarhet ta över, snarare än att eftersträva en realistisk avbildning.

I många av målningarna fyller de rosatonade kropparna hela bildytan och fortsätter ut i det oändliga genom knivskarpa beskärningar, vilket skapar en nyfikenhet över vad som finns ”utanför” bilden. Flera av de avbildade gestalterna möter oss med en intensiv, självsäker och genomträngande blick. Det finns en påträngande närhet och intimitet i bilderna som både kan upplevas som vacker och lite skrämmande.

Nordin arbetar nästan uteslutande med akvarell, som är en vattenbaserad tunn färg som appliceras på papper. Traditionellt används denna färg i bilder av litet format, ofta med landskap som motiv. Nordin bortser från akvarellens arv och historia och arbetar storskaligt med sina mänskliga motiv. Hon experimenterar med både färg, form och uttryck och låter det oförutsägbara i akvarelltekniken bli en del av verket. Hon arbetar även med animationer som en del i utforskandet av kroppens rörelser - i verket Movement for 4:3 har hon genom en akvarellanimation gestaltat en dansande man.

2010 tog Maria Nordin examen från Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och har sedan dess experimenterat med akvarellen som uttrycksmedel. Hon har tilldelats flera stipendier, bl. a Beckers konstnärsstipendium 2011 och Carl-Axel Valéns stipendium 2017. Hon har haft en mängd utställningar både nationellt och internationellt och är representerad runt om på flera institutioner och kommunala samlingar. På Halmstads konsthall visas nu ett urval av hennes senaste produktion.


Maria Nordin, The Viewer, 2018

Maria Nordin, The Viewer, 2018 (Bilden är beskuren)