Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Aktuell utställning

365 porträtt av Jari
Catti Brandelius

22 oktober – 11 april, 2021
Halmstads konsthall

Se den digitala vernissagen på Youtubelänk till annan webbplats

Halmstads konsthall har tillfälligt stängt, med anledning av de skärpta råden för att förhindra spridningen av covid-19 i Halland.

Ta hand om er!

Catti Brandelius är konstnär och performanceartist. I sitt konstnärskap utgår hon från vardagen men gestaltar den på ett annorlunda sätt. Med humor och fräckhet undersöker och ifrågasätter hon normer och invanda mönster.

I utställningen 365 porträtt av Jari utforskar Brandelius möjligheten att teckna någons porträtt. Projektet är inspirerat av Pablo Picassos relation med sin sista fru Jacqueline Roque, som han under en period gjorde ett porträtt om dagen av.

I Halmstads centrum reser sig skulpturen Kvinnohuvud som är ett av Picassos alla porträtt av sin fru Jacqueline. Picasso ”älskade kvinnor” och de allra flesta kvinnor i hans liv var själva konstnärer. De bidrog och inspirerade Picasso till att ständigt utforska nya stilar i hans konst. Men i egenskap av modeller avbildades de som passiva, medan han själv var den aktive skaparen.

Brandelius har inspirerats av Picasso men istället låtit sin tidigare make, Jari Enqvist, vara musa och modell. Mellan 2017–2019 har hon framställt porträtt på honom i ett flertal tekniker – film, musik, seriestrippar, teckningar och textila verk.

365 porträtt av Jari tar upp frågeställningar om relationen mellan subjekt och objekt – konstnären och den avbildade. Vem får bli konstnär? Vems berättelse är det som räknas och vem ska konsten handla om? Vad innebär det att bli skärskådad och avbildad? Går det att rättvist teckna någon annans porträtt?

Catti Brandelius (f. 1971 i Gävle) bor och verkar i Stockholm. Hon är utbildad på Konstfack 1997–2000 och på Kungliga Konsthögskolan 2007–2009. Fotografi var hennes ursprungliga uttryckssätt, men Brandelius arbetar även bland annat med teckning, video, popmusik, screentryck, poesi och steppdans.

Genom sina olika skepnader – alter egon – diskuterar hon feminism, konst och politik. Som i karaktären Miss Universum, tidigare medlem i popbandet Doktor Kosmos, som vänder upp och ner på hur en skönhetsmiss ska vara, och i Profesora, en självproklamerad professor och folkbildare. Vidare kan vi se henne i Elitakrobaten, där hon utmanar en medelålders kropp – sin egen - att utföra avancerade gymnastiska övningar. Under projektet 365 porträtt av Jari har en helt ny gestalt – Showtjejen – vuxit fram som en kontrast till det ihärdiga och monotona i avbildandet av Jari.

Catti Brandelius framför ett av sina konstverk.

Catti Brandelius. Foto: Juno Brandelius