Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Att bilda en förening

För att bilda en förening krävs ett antal personer med ett gemensamt intresse och viljor att åta sig uppgifter för att driva föreningen. Att bilda en förening innebär alltid ett ansvarstagande och därför är det bra att läsa på vad det är man åtar sig.

Nybildningsmöte

För att bilda en förening krävs att ni håller ett möte där ni bestämmer er för att bilda föreningen. På mötet fastställer ni även föreningens stadgar och väljer en styrelse (ordförande, kassör, sekreterare, ledamöter etc.) Läs gärna hjälpdokumentet under "relaterat material" . Ni kan även kontakta något studieförbund för att få hjälp med att bilda förening.

Styrelsen är föreningens ledning och väljs av medlemmarna på årsmötet. Styrelsen ansvarar gemensamt för föreningens verksamhet inför medlemmarna. Den har också det juridiska ansvaret för föreningen.  

Stadgar

Varje förening måste ha skrivna riktlinjer för sitt arbete, vilka kallas för stadgar. Stadgarna är grunden i en ideell förening, där föreningens ändamål, regler, syfte med mera beskrivs.

Skaffa ett organisationsnummer

När föreningen sedan ska registreras kontaktar ni skatteverketlänk till annan webbplats för att få ett organisationsnummer (föreningsnummer får idrottsföreningar om de registreras hos riksidrottsförbundet).

Anmäl föreningen till Halmstads kommuns föreningsregister

Alla ideella föreningar i Halmstads kommun har möjlighet att finnas med i kommunens föreningsregister. Här registrerar du din förening.