Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Kulturnatt 22 sep 2018

I år blir det en annorlunda kulturnatt – en förtrollad natt, där vad som helst kan hända! Med lysande svampar, skulpturpark, musik och mängder av kultur skapas magi för hela familjen. Det hela sker inom kort promenadavstånd på östra sidan av Nissan, med Österskans som nav. Allt har fri entré! Välkommen!

Kapsylparken och Picassoparken

Konstnären Peter Bengtsson förvandlar tillsammans med konstnären och hantverkaren Anders Ölund utomhusmiljön mellan scenerna till en magisk skulpturpark där du kan träffa på vad som helst. Låt dig förtrollas av ljus, ljud och skulptur och glöm inte tagga dina bilder med #kulturnatthstd.

Folkets rum Österskans

Österskans är kulturnattens nav av kreativitet med fokus på konst. Här hittar du allt från galleriverksamhet, till street art, loppmarknad och mycket mer. Här sker även kulturnattens invigning på en av utomhusscenerna!

 • 17.00  Invigning med Glada kören


  Högtidligt invigningstal följt av Glada kören.Glada kören är en funkiskör som har funnits i åtta år och körmedlemmarna efterlever körens namn – med råge. Med en rejäl åldersskillnad mellan den yngsta och äldsta medlemmen bjuder de på låtar som de själva valt och vill dela med sig av, på denna förtrollade natt.
 • 15.00–22.00  En magisk marknad (loppis)


  Till förmån för ungdomarna i Symphonic Band är det loppmarknad utanför Frökapselns hus hela dagen och hela kvällen. Om du tar en tur förbi kanske du dessutom blir musikaliskt överraskad!
 • 15.00–22.00  West Coast Walls (graffiti/street art live)


  Möt kollektivet som ligger bakom väggmålningarna som kommit upp i stan i sommar. Tre konstnärer målar live under kulturnatten för alla att titta på, och när de är klara efter mörkrets fall blir det vernissage. Kom förbi och följ arbetet!West Coast Wallslänk till annan webbplats är ett konstnärsinitiativ inför framtiden. Projektet ska fungera som en plattform för kontemporära konstnärer. Målet är att finna ytor och sammanhållning i rummet. Att frigöra det individuella uttrycket är av definitiv vikt.Konstnärer VEGANFLAVAhttps://www.instagram.com/veganflava/?hl=enhttps://www.facebook.com/veganflava/OLLIOhttps://www.instagram.com/0llio/?hl=enhttp://ollio.tumblr.com/JULIARIOhttps://www.instagram.com/juliariorio/?hl=enhttp://www.juliario.com/
 • 17.00–22.00  Galleriöppning, Folkets galleri


  Titta in i Folkets galleri i Frökapseln (huset på Österskans). Invigning klockan 17.00.
 • 17.00–22.00  Trailer Art


  Pop-up utomhusgalleri som visar lokala såväl som regionala konstnärer i en industriell förpackning.

Stadsbiblioteket

Redan i foajén känner du att kulturnatten är en förtrollad natt! Stadsbiblioteket rymmer tre scener; Nissanscenen, Caféscenen och Underjorden. Varje scen har ett tema för att det ska bli enkelt för dig att navigera i programmet. 

Nissanscenen

Nissanscenen blir en traditionell scen med allt från opera till popmusik. Konferencier Rebecca Sellergren från Dramalogen lotsar dig igenom programmet.

 • 17.30  Symphonic Band  Halmstad Symphonic Band är Halmstads kulturskolas blås- och slagverksorkester med de äldre eleverna från 13-19 år.De spelar en blandad repertoar och konserterar i olika sammanhang och är även en marscherande orkester.Orkestern repeterar regelbundet 2 ggr i veckan. I år består orkestern av 43 medlemmar.Orkestern har till sin hjälp en mycket aktiv föräldraförening som gör att orkestern kan göra resor till olika festivaler och musiktävlingar. Senast orkestern var iväg var i juni då de deltog i en internationell festival i Östra Italien i staden Giulianova där de spelade för och tillsammans med orkestrar från bland annat Mexico och Tjeckien. De lyckades också med att få en silvermedalj i tävlingen.
 • 19.00  Älskade duetter ur operans värld


  Mezzosopran Ida Johansson framför tillsammans med tenor Stoyan Iliev och pianist Svetla Tsvetkova ett program fyllt av kärlek, längtan och dramatik.Ida Johansson är född och uppvuxen i Halmstad. Utbildad vid bland annat Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.Stoyan Iliev är utbildad och under flera år verksam operasångare i Italien och runt om i Europa.Svetla Tsvetkova är välrenommerad pianist i Sverige och Europa med masterutbildning i orgel.
 • 20.00  Maxwell Street Soulband & the Beltek Horns 


  Maxwell Street Soulband & the Beltek Horns har sina rötter i 60-talssoul blandat med blås-blues, funk och rock. På senare år har repertoaren utvecklats med disco och lite storbandssväng. Bandets karaktär sätts av blåssektionens energi kombinerat med ett stabilt komp och en sångerska av yppersta klass. Sammanfattningsvis: Det går inte att stå still när det här gänget är på scen!Maxwell Street Soulband & the Beltek Horns består av:Sång: Anna LovdalGitarr:
  Olof Helander
  Bas: Henry TidstrandTrummor:
  Johan Hamann
  Trumpet: Peter AnderssonTrombon:
  Martin Marklund
  Tenorsax:
  Torbjörn Dahlqvist
  Barytonsax:
  Örjan Åkesson

 • 21.00  Johan Nilvé  Singer/songwriter från Halmstad, som 2006 och 2009 släppte skivorna "Drömmarna vi har” och "Vildängel". Efter några års frånvaro från den lokala musikscenen är han på gång med nytt låtmaterial. Med sig på scen har han Micke Vigh Svensson på keyboard, gitarr och mandolin, Pelle Svensson på gitarr, Petter Dolk på bas, Anders Fredriksson på trummor och Linda Runesson på kör.

Caféscenen

Här kan sjunka ner i en stol, ta en kaffe och lyssna till främst det lästa ordet, poesi, högläsning och annat spännande. Kulturvärden Daniel Sanjay Ohlsson är konferencier.

 • 18.15  Skuggspel (folkmusik)


  Folkmusik i ett ösigt format.
 • 19.15  Högläsning med Anders Fager


  Skräckförfattaren Anders Fager läser skrämmande, erotiska och omtumlande berättelser du kommer att fundera över resten av natten.Anders Fager (född 64) är en av sveriges mest framstående producenter av skrämmande overkligheter. Sen debuten med Svenska Kulter 2009 har etablerat sig som ”centralfiguren i svensk skräcklitteratur just nu, fast han skulle egentligen kunna vara en egen liten genre” (Lotta Olsson, DN). Anders Fager är aktuell med den gotiska romansen "För Gudinnan" som just sålts till USA.
 • 20.30  Upplysta mörkrum (poesi och foto)


  Från en skälvande början till det lika skälvande slutet pendlar våra liv mellan ljus och mörker och spänner en bro över det välkänt okända. Gunnar Sjödins fotografi sammanförs med Stefan Albrektssons poesi.
 • 21.30  Sataneller, Luftforeller och Askberg (lyrik av Elsa Grave)  En lyrisk attack mot konventioner och miljöförstöring.
  Elsa Graves dikter tolkas med röst och klarinett.
  Medverkande :Margareta Ek, Angelica Ahlefeldt Laurvig, Axel CronéFoto: Bo Wallén

Underjorden (garaget)

Underjorden, som ligger på baksidan av biblioteket fungerar till vardags som garage, men under den förtrollade kulturnatten gör vi om det till en klubb, med elektronisk musik, projektioner och en del överraskningar.

 • 18.30 SDR (hip hop)


  Växjösonen, men som numera bor i Halmstad, Sebastian bjuder på ett coolt sound. Hans musik rör sig mellan 90-tals hiphop och lite nyare hiphop. Dessutom har han en del ny musik som förhoppningsvis kommer ut snart. Missa inte Halmstads egna MC Sebastian Dinamarca Roldan även känd som SDR!
 • 19.30  Music is Pollution + Video Dept. (videokonst + elektronika)  Någonstans mellan IDM, EDM och en snubbe på gatan med en bastrumma på ryggen och ett munspel i flabben står Axel Croné, aka Music is Pollution.Med sin hemgjorda synthesizer/trumset-hybrid, (helt utan macbooks), konstruerar han en analog kaskad av sjudande technolandskap och spastiska Drum n’ Bass-texturer.Jonas Börjesson aka Video dept. står samtidigt med sin asballa videokonstrigg och en massa projektorer och förvandlar hela rummet till ett synestetiskt maximum.Melerande polykromatisk extas från en gammal VHS-spelare rätt upp på garageväggarna.
 • 20.15  Hampus Carlsson + Fredrik Lerbom (pop, animation)  Detta är ett projekt som inte har någon motsvarighet och som innefattar en mängd konstarter och stilar. Med David Bowie och Andy Warhol som stor inspiration är det fantasi, färg, mönster och magi som står i centrum och som med livets starkaste känslor kärlek/ensamhet/lycka/utanförskap bildar en värld att kliva in i och känna med alla dina sinnen.
 • 20.45  Alan Weik


 • 21.30  Adrian Almén + JESLIN


  Adrian Almén och Jesper Lindnert (JESLIN) är välkända DJs från Halmstad, men spelar även utanför Halmstads gränser. Här är de nog mest kända från Nokturn kulturförening som grundades 2017. Föreningen tar avstamp i musikstilarna techno och house men handlar också om samlingsplatsen och kulturen bakom musiken. Här hittar folk en gemenskap och känner sig trygga. Att gå på ett elektroniskt event, eller ett ”rave”, som en del kan ha fördomar emot, är för dem någonting helt annat. Man måste uppleva det för att förstå det. Techno handlar om kärlek, gemenskap och trygghet. Kom och lyssna och bilda dig kanske en ny uppfattning.
 • Utställning och performance med Kirill Diomchev och Teater Albatross


  Kirill Diomchev, från Vitryssland, är en ung konstnär som varit i Sverige i ett år. I kväll bjuder han på visioner från sitt hemland, från en konstskola i Vitebsk, en stad där revolutionära idéer varit levande sedan 1917. Med assistans av Teater Albatross. Håll utkik när du rör dig i Stadsbiblioteket!

Immanuelskyrkan

Immanuelkyrkan på Strandgatan 20 bubblar med arrangemang nästan hela dagen. Här är det fokus på hållbarhet, konst, barnaktivitet och dans. Caféet på bottenplan fungerar som både galleri och scen. Prova på yoga, prata med föreningar och mycket mer. Här finns även matservering och cafe. Håll
utkik efter uppdateringar i programmet!

Immanuelskyrkan bottenplan

 • 14.00  Barnaktiviteter


  Barnloppis, workshop - gör din egen docka med mera.
 • 14.00  Konstutställning


  Samutställning med lokala konstnärer.
 • 17.30  Kristallskålsmeditation


  Camilla Andersson är ljudhealer, och spelar på klangsten och kristallskålar. Hon upptäckte klangstenen i Belgien 2005 och tog med en tillbaka till Sverige, där hon nu arrangerar ljudmeditationer, håller kurser i hur man spelar klangsten
  och säljer skivor.
  Kom in och delta i meditationen eller bara lyssna och låt dig förtrollas av sten- och kristallklanger.
 • 18.30  4m², dansföreställning om systerskap  Mira Jägemar och Karin Breisch, frilansdansare och jobbar som professionella dansare i GöteborgJulia Ek, Uppvuxen i Halmstad och jobbar som frilans musikalartist i Göteborg.Beskrivning av verket: "Familjen är alltid ens familj. Vi väljer dem inte, vi föds eller adopteras in i den. Men när vi blir äldre får vi omfamna den frihet vi fötts med"Frilansartisterna Karin, Mira och Julia gestaltar systerskap och maktkamp genom en ett dansstycke baserat på improvisation, sång och fysisk teater. Vart går egentligen gränsen mellan lek och allvar?
 • 19.00  Sånger från tidens gång (Laholms sommarspel)


  Traditionella visor och folkmusik.
 • 20.00–22.00  Tango Experimental bjuder in till drop in tango


  Den argentinska tangon har sina rötter i Buenos Aires hamnkvarter, där den utvecklades ur danser från olika kulturer.Den variationsrika musiken ger utrymme för att uttrycka både glädje, lekfullhet, retsamhet, sensualism dramatik och melankoli. Kom och prova allt från fem minuter till två timmar!Att bara titta, går också bra.

Immanuelskyrkan kyrkosalen

 • 17.30  Bröderna Sträng


  Kulturandakt med himmelskt stämsång och jordnära strängsväng! Ca 30 min.
 • 19.30  Sing for life och Ulf Ohlqvist


  Kulturandakt med delar av Immanuelskyrkans kör Sing for Life och pastor Ulf Ohlqvist. Ca 30 min.
 • 21.30  Jenny och Samuel Grahn


  Kulturandakt med det hoppfulla musikprogrammet Ljuset kommer!. Ca 30 min.

Nolltrefem

Nolltrefem slår upp dörrarna för alla åldrar denna förtrollande kväll. Här hittar du den lite tyngre musiken. Värt att nämna är att det inte är fokus på ungkultur just denna kväll, utan alla de akter som faller under rockgenren samsas på scenen. Gillar du punk eller bara längtar efter distade gitarrer? Då är Nolltrefem scenen för dig!

 • 19.00  Blåval  Starkt influerade av 70-talets rockrötter, spelar Blåval tung svensk blues-hårdrock med svängiga melodier och proggiga inlägg!
 • 20.00  Headons  Headons är ett band som tar ställning. Så här skriver de själva:"Det är ingen hemlighet vad vi i HEADONS tycker om de politiska strömningarna i samhället i dagens Halmstad/ Sverige. Hotet mot vår demokrati/ kultur/ press mm. har under vår livstid aldrig känts mer reellt. När denna text skrivs är det några ynka dagar innan Sverige går till valurnorna och känslorna pendlar mellan hopp och förtvivlan. Men vi tänker inte ta ett skit liggandes ned. Vi tar fighten, kosta vad det kosta vill. När vi möts nästa gång på kulturnatten vet vi resultatet, och då tar vi ställning till hur vi lägger upp den fortsatta kampen om en bättre och rättvisare värld. Vi ska aldrig bli som dom".
 • 21.00  Fudo Myo


  Fudo Myo bildades i Halmstad 2011 och består av Andreas Arvidsson på trummor, Göran Claesson på bas, Paul Lindén på sång och Niklas Tholin på gitarr. Bandet är starkt influerat av musikscenen som växte fram på västkusten i USA under 90-talet med band som Kyuss, Corrosion of Conformity och Fu Manchu mfl. Musiken beskrivs bäst som en blandning av hårdrock, blues och psykedelia.
 • 22.00  Diabolical Kids  Från Halmstad kommer trion som förverkligar din hittills undermedvetna dröm om psykedelisk stonerpunk; Diabolical kids. Med en fuzz som får det att kännas som om du dränks i en tre meters surfvåg på väg in mot klipporna, så är denna typ av stonerpunk en perfekt mix av saltvatten och öken. En våg av catchy licks och suggestiva stämmor som slukas av blöt sand.

Med reservation för ändringar i programmet.

 

Kulturnatten på Facebook

Klicka i att du kommer eller är intresserad av facebookevenemanget Kulturnattlänk till annan webbplats för att få löpande info om vad som är på gång.

#kulturnatthstd

Vi lovar att kulturnatten kommer bli mycket instagramvänlig! Tagga dina bilder med #kulturnatthstd