Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Per Andersson vann Funkisfestivalen

Nu är det klart att bidraget ”Vindarna viskar ditt namn” framfört av Per Andersson vunnit Halmstads lokala deltävling i Funkisfestivalen – Sveriges största musiktävling för personer med funktionsnedsättning. Per får med sitt bidrag representera Halmstad i riksfinalen av Funkisfestivalen i april.

- Det känns helt otroligt, helt galet otroligt, säger Per Andersson. Jag vill vinna igen i Stockholm. Jag sjunger mycket, varje dag för det är kul. Jag älskar musik.

Över 1 500 personer njöt av musiken i Halmstad Arena. Publiken röstade tillsammans med en jury fram Pers låt till vinnare bland festivalens tio bidrag. De tävlande har själv fått välja ut de låter de framförde och de har förberett sig under hela hösten.

För Per väntar nu ytterligare förberedelser innan riksfinalenlänk till annan webbplats i Stockholm, som är den 23 april på Cirkuslänk till annan webbplats. Det är fjärde gången Halmstad deltar i riksfinalen av Funkisfestivalen. För Per är det andra gången han går till riksfinalen. 2015 vann Halmstads Per Andersson riksfinalen med låten "Stad i ljus" och alla 1200 i publiken jublade ikapp med vinnaren.

- Jag är oerhört stolt över deltagarna. Vilket arbete de har lagt ner och vilken show de bjöd oss på. Och vilken publik, säger Åsa Lauer konstnärlig ledare. Föreställningen handlar om och ÄR personlig utveckling. Det gäller alla som deltar, medverkar på annat sätt eller som sitter i publiken. Den personliga utvecklingen gäller ALLA oss som var här.

Vinnare i Halmstad genom åren

Halmstad deltog för första gången 2015 i finalen i Funkisfestivalen på Cirkus i Stockholm. Då vann alltså Halmstads bidrag ”Stad i ljus”, framfört av Per Andersson. 2016 representerade Caroline Arvidsson Halmstad med låten ”Hellre utan dig”. 2017 tog sig Rebecka Wikman till finalen genom att vinna den lokala deltävlingen på Halmstads Arena i februari. En tillställning som gjorde succé i Halmstad.

Vad är Funkisfestivalen?

Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer, från 15 års ålder, med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS. Tävlingen ägde rum första gången år 2011 och blev genast en succé. Sedan dess har det blivit ett årligt återkommande evenemang.

Halmstads kommun är medlemmar i föreningen Funkisglädje som arrangerar Funkisfestivalen varje år. Funkismello startade som Väsby Melodifestival och har vuxit varje år och är nu en nationell tävling med en stor final i Stockholm. Varje kommun som deltar har själva en deltävling för att utse den representant som ska åka till finalen.

Syftet med festivalen är att lyfta målgruppen personer med funktionsnedsättning och deras rätt att delta i kulturlivet som vem som helst, liksom att skapa ett rikstäckande nätverk mellan olika kommuner som vill arbeta fördomsfritt med målgruppen.

För Halmstad betyder också Funkisfestivalen ny och bra input när det gäller förmågor, samarbete och pedagogisk utmaning, inom exempelvis daglig verksamhet.

Halmstads kommun arrangerar Funkisfestivalen i samarbete med ABF.