Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Testcyklisterna gick i mål

Under ett halvår har deltagarna i projektet Testcyklisterna fått låna varsin cykelkärra, lådcykel eller vikcykel för att försöka ändra vanorna från bil till cykel. I veckan avslutades projektet och vi fick veta hur det gått för de sju deltagarna.

Från slutet av mars fram till och med oktober har deltagarna fått pröva på olika cykeltyper. Fyra personer har lånat varsin cykelkärra och två personer varsin lådcykel för att främst pröva på att skjutsa sina barn till förskolan med cykel. Dessutom har en långpendlare fått prova på en vikcykel för att enkelt ta sig till och från tåget.

Olika cykeltyper

Syftet med projektet har varit att uppmärksamma att cykelanvändningen är bredare än vad vi oftast tänker på och att det finns många olika typer av cyklar att välja på. Cykeln kan i många fall med fördel ersätta bilen för de korta vardagsresorna.

Mer än 1000 bilresor

I tisdags var det avslutningsmöte och testcyklisterna samlades för att berätta om hur de upplevt tiden med den nya cykeln eller cykelkärran. Deltagarna var nöjda med projektet och har ersatt många bilresor, sammanlagt mer än 1 000 resor med bil.

Framtiden då? Jo, det blir ett fortsatt cyklande. Deltagarna har fått möjlighet att köpa ut cyklarna och cykelkärrorna och merparten har valt att göra det. Efter projektet var de  säkra på att de blivit cyklister på riktigt. 

 Se filmen om projektet

Nyfiken på projektet. Se filmen Testcyklisterna,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där bland Emil Lund från Halmstad är med och berättar om sina erfarenheter. (ca 3 minuter)

Fler kommuner har deltagit

Projektet Testcyklisternalänk till annan webbplats har pågått parallellt i ett flertal kommuner i Västsverige och har medfinansierats av Energimyndigheten, Naturskyddsföreningen och Västsvenska paketet.

Projekten Testcyklisterna ingår i Halmstads kommuns arbete med Hållbart resande, som ska stimulera till att gå, cykla och åka kollektivt i stället för att ta bilen.