Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

P-vakt med hjärta i trafiken

Ett välbekant ansikte – och kanske en lika känd, lång och blond hästsvans. Efter 22 år som p-vakt på Halmstads gator är det dags för Inga-Lill Lyhagen att gå i pension i sommar.

– Att få vara utomhus och få träffa så mycket folk – det här har varit ett fantastiskt jobb, säger hon.

Men visst kan det emellanåt vara tufft att möta arga och bötfällda felparkerare. Och trots att Inga-Lill har fått ta emot både hårda ord och allvarliga hot så ger hon Halmstadborna ett övervägande gott betyg.

Inga-Lill Lyhagen har sex kollegor. De byts av och övervakar inte alltid samma områden. Ibland går de två och två. Och står det övervakning i ytterområdet på schemat så kör de bil för att hinna med större områden. En hel del cyklande blir det också i tjänsten.

– En av de positiva sakerna med jobbet är ju att man håller sig så frisk av att vara ute och röra på sig hela dagarna. De dagar vi haft stegmätare på oss har vi ju hamnat på mellan 22000 och 25000 steg, det är bra det.

Mobiltelefoner farliga i trafiken

Under de drygt 20 åren som Inga-Lill jobbat som parkeringsvakt har den tekniska utvecklingen tagit stora steg. Från handskrivna lappar som inte klarade regn till handdatorer och mobiltelefoner som gör arbetet betydligt smidigare.

Men mobiltelefoner i trafiken är annars något Inga-Lill oroas över. Som p-vakt har hon haft en speciell överblick av trafiktrenderna.

– Mobilerna är ett riktigt fördärv. Varje dag ser vi p-vakter trafikfarliga situationer, speciellt cyklister som trycker på sina telefoner och knappt har koll på vägen. Jag önskar verkligen att folk kunde förstå hur farligt det är.

Vad är det för slags fel Halmstadborna oftast gör när de parkerar sin bil?

– Det är de så kallade zonerna som ställer till störst bekymmer. Det är större områden med parkeringsförbud. Skylten om p-förbudet står där man kör in i området och det uppmärksammar inte folk alltid. Ett annat fel som är ganska vanligt är att man parkerar i lastzoner, säger Inga-Lill.

– Men det är ju så att vi alltid prioriterar de trafikfarliga parkeringarna först. Till exempel att hålla räddningsvägar vid stränderna framkomliga under sommaren. Vår policy är inte att få in så mycket p-avgifter som möjligt utan att få en trygg trafiksituation i Halmstad.

Har hon fått någon p-bot själv någon gång då?

– Ja, det får jag väl erkänna. 1971 var det. Jag skulle åka över till Helsingör, hade parkerat min bil och så när jag satt på färjan kom jag på att jag glömt betala i automaten. Då var det inte så mycket att göra. 125 kronor kostade det. Men efter det har jag än så länge klarat mig!

Och nu är det dags för Inga-Lill Lyhagen att styra stegen hemåt istället.

– Det ska bli fint det också, jag ska vara med barnbarnen, och ägna mig åt min passion – att baka smörgåstårtor.


Visste du ...

I Halmstad tätort finns 7200 kommunala parkeringsplatser – och det är teknik-och fritidsförvaltningen som har ansvaret för parkeringsplatser, parkeringsautomater och parkeringsövervakning på kommunens mark.