Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Halmstads kommun tilldelas miljöpris 

Projektet Elcyklist 2015 har tilldelats National Energy Globe Award Sweden 2016.

Energy Globe Award är en prestigefylld utmärkelse inom miljö- och hållbarhetsområdet med över 170 deltagande länder och fler än
1500 tävlingsbidrag per år. I projektet Elcyklist 2015 fick 300 Halmstadbor låna varsin elcykel under en period och hjälpte därmed till med att minska utsläppen, bullret och trängseln i Halmstad.

Utmärkelsen uppmärksammar miljörelaterade projekt på en regional,
nationell och global nivå. Halmstads kommun tilldelas det nationella priset år 2016 för cykelprojektet Elcyklist.

– Vi satsar mycket på cykling i Halmstad för att kommunens utveckling ska vara långsiktigt hållbar. Då är det extra kul att arbetet med detta blir internationellt erkänt också genom Elcyklist-projektet, säger Henrik Oretorp (C), ordförande samhällsbyggnadsutskottet och kommunråd.

Projektet Elcyklist 2015 var uppdelat i tre perioder: vår, sommar och höst. I varje period, som var mellan två till tre månader, lånades 100 elcyklar ut. Projektet drevs i syfte att stimulera människor till att cykla istället för att åka bil.

– Steget från bil till cykel kan vara ganska stort och jobbigt, men där är elcykeln en bra hjälp. Den underlättar i både motvind, uppförsbackar och längre avstånd. Det tror vi har lett till det stora intresset från halmstadbor att vilja prova en elcykel och ställa bilen, säger Stefan Lundh, projektadministratör för hållbart resande.

Tillsammans cyklade de 300 Halmstadsborna som fått låna en elcykel över 97 000 kilometer och har med det ersatt väldigt många bilresor. Det har även gett andra positiva effekter. Som en av elcyklisterna skriver i utvärderingen:

”Elcyklist var ett utmärkt sätt att få mig att komma igång och jag ser det som en seger både för mig, samhället och miljön. Jag har utmattningssyndrom och är överviktig. Cyklandet har gjort att jag kommit igång med träning, kommer ut och får frisk luft och ljus och mår mycket bättre.”

Möjligheten fanns att köpa ut cykeln man använt, antingen direkt efter sin period eller efter projektets slut. Närmare en tredjedel valde att köpa ut en cykel, men över 80 procent har i en enkät som skickades ut efter projektet angett att man kommer fortsätta cykla i någon form. Dessutom har cirka 70 procent av de som svarat på enkäten angett att man tror sig ha påverkat människor i sin omgivning till att börja cykla eller elcykla.

Läs mer på sidan om Elcyklist 2016 där du också kan anmäla dig för årets projekt.länk till annan webbplats