Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Halmstads kommun öppnar cykelbibliotek

Som ett led i att öka antalet hållbara resor och därmed minska koldioxidutsläppen öppnar nu Halmstads kommun ett cykelbibliotek. Den 15 februari är det invigning och första uthyrningen sker från den 23 februari.

– Med cykelbiblioteket har Halmstadborna möjlighet att prova livsstilen med lådcykel under tolv dagar, berättar Colin Hale, projektadministratör hållbart resande, Halmstads kommun.

Cykelbiblioteket lånar ut olika typer av lådcyklar, även med elassistans. Bokningen sker via bokningssystemet här på webbplatsenlänk till annan webbplats och cyklarna hämtas och lämnas i lokalen vid Österskans (baksidan av busstationen). Att låna lådcyklarna är gratis.

Istället för bil

En lådcykel kan användas till mycket, till exempel för att skjutsa barnen eller vid storhandling. Många gånger kan den ersätta bilen.

Cykelbiblioteket startas och drivs med hjälp av finansiering från Naturvårdsverket genom projektet Klimatklivet, som stöder åtgärder som främjar hållbart resande under byggnationen av Halmstads resecentrum etapp 2.

– Speciellt nu under byggnationen när framkomligheten är begränsad, är lådcykeln ett bra sätt att slippa bilköerna och klara dagens ärenden i god tid, säger Colin Hale.

Låna innan köp

– I våra andra cykelprojekt har vi sett att om man får prova till exempel en elcykel under en längre tid är det fler som fortsätter att cykla efter låneperioden och flera köper även en egen elcykel. Vi hoppas att det blir samma effekt när man nu ges möjligheten att låna en lådcykel, säger Colin Hale som gärna ser en utveckling av cykelkulturen i Halmstad.

– Här i Halmstad tänker många av oss att det är dags att skaffa bil om inte förr, så i alla fall när vi får barn, men om vi jämför med cykelstaden Köpenhamn är det många som då tänker att det är dags att skaffa en lådcykel. Där har cirka 26 procent av tvåbarnsfamiljerna en lådcykel.

Invigning 15 februari

Invigningen av cykelbiblioteket sker onsdagen den 15 februari. Klockan 15.00 klipper Henrik Oretorp (C) bandet, och fram till klockan 18.00 blir det provcykling av lådcyklarna, tipspromenad, fika och ”konst-lab” för barnen där de kan rita, måla och pyssla framtidens cyklar.

Läs mer om Halmstads cykelbibliotek.länk till annan webbplats