Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Cykla - tjäna in en semesterresa


Nu avslutar vi vår superhjälte-kampanj med förhoppningen att fler ska välja cykeln istället för bilen när det är möjligt. Både ekonomin och hälsan tjänar på det. Vi har räknat fram att en boende i till exempel Snöstorp eller Vallås tjänar 20 kr. varje dag de väljer cykeln när de ska in till centrum. De fem kilometerna ger 38 minuters motionstid på köpet och minskat koldioxidutsläpp som gynnar miljön.

När vi nu avslutar cykelkampanjen som pågått i Halmstad en dryg vecka så är förhoppningen att fler ska ha upptäckt cyklingens fördelar. Både plånboken, konditionen och vår planet tjänar på att fler ställer bilen ibland.

Men exakt hur mycket tjänar man på att ställa bilen? Och hur många kalorier förbränner man på köpet? Vi har med hjälp av några enkla värden räknat ut ungefär hur mycket en Halmstadbo tjänar på att cykla. Värdena förändras givetvis beroende på till exempel hur mycket man väger och vilken sorts bil man kör, men ger ändå en fingervisning om hur mycket man kan spara.

En person bosatt på Fyllinge som arbetar i centrum kan på ett halvår spara in en resa till Mallorca tur och retur, både avseende koldioxidutsläpp och pengar. Dessutom har personen ifråga förbränt kalorier motsvarande 57 liter gräddglass, så hen kan unna sig det lilla extra på semestern. (Läs mer om nyckeltalen här.)PDF

Vi kan bli ännu bättre

I Halmstad görs redan 21% av alla resor med cykel. Det placerar oss på fjärde plats i landet. Vi är en cykelstad, men vi kan bli bättre. De flesta bilister färdas ensamma i bilen. Många tar bilen även om det inte är tvunget. Det måste vi tillsammans försöka ändra på.

Samtidigt måste Halmstads kommun fortsätta arbetet med att bygga och asfaltera cykelbanor och säkra korsningar. Mycket har gjorts men mycket återstår. Det är en utmaning att öka cyklandet samtidigt som olyckorna ska minska.

Kampanjen i korthet

  • Kampanjen inleddes med en film som visar att vi i Halmstad arbetar med cykel.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Den har setts av mer än 35 000 personer på Facebook och Youtube.
  • Vi utmanade övriga halländska kommuner i cykling. Tre kommuner antog utmaningen och satte fokus på cykling för en dag. Till exempel cyklade kommunalråd i Kungsbacka en timme till jobbet för att hjälpa sin kommun att vinna tävlingen. Domare: P4 Morgon Halland. Resultat hittar du här.
  • Dialogmöte med cyklister på Stora torg och sopplunch med cykeltema. Det är viktigt för vårt kommande arbete att få veta vad cyklister upplever som bra och dåligt.
  • Cykelkalas i Badhusparken, med invigning av vårt nyaste superstråk. Besökarna fick sin cykel servad och kunde prova olika sorters cyklar på plats.
  • Teckningstävling för barn där vinnaren Danijel Karlsson, 6 år, ritade superhjältens cykelPDF - och vann en cykel.
  • Superhjälte-besök på förskola.öppnas i nytt fönster
  • Presentutdelning till cyklister. Tulpanfestival i stan, och de som valde cykel fick lökar att plantera.
  • Superhjältar cyklade Wapnörundan och under Cykelfrämjandets rundor har röda mantlar fladdrat i vinden.