Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Nytt om parkeringsautomater

Halmstads kommun satsar på biljettlösa parkeringsautomater och tar bort gamla myntautomater som knappt används. De nya betalautomaterna installerades vid årsskiftet. Möjligheten att betala parkering med mynt försvinner successivt, avvecklingen ska vara klar under mars.

Smidigare parkering med biljettlösa betalautomater

Halmstads kommun har installerat nya biljettlösa parkeringsautomater där du matar in registreringsnumret på bilen som du har parkerat. Parkeringsvakten läser sedan av registreringsnumret med en handdator och kan på så vis se att du har betalat parkeringsavgiften.

De nya parkeringsautomaterna skriver alltså inte ut en biljett eller kvitto, men om du vill ha ett kvitto på ditt parkeringsköp kan du ange detta direkt i automaten alternativt hämta kvitto i efterhand via webbadressen www.waytopark.selänk till annan webbplats.

– Fördelarna med de biljettlösa automaterna är bland annat att du slipper gå tillbaka till ditt fordon för att lägga parkeringsbiljetten i rutan och att du slipper risken med att lappen kanske inte ligger synlig för parkeringsvakten, säger Ulf Boberg, trafikingenjör på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun.

På vissa parkeringsautomater kan du välja att blippa ditt bank- eller kreditkort.

Läs mer om de biljettlösa parkeringsautomaterna och hur du gör för att använda dem.

Inga mynt i parkeringsautomaterna

Snart kommer du inte längre att kunna betala med mynt när du parkerar i Halmstads kommun. Vi hänvisar istället till övriga betalsätt som betalkort, mobil (SMS, app eller talsvar) och digitala parkeringstillstånd.

Det är 16 stycken myntautomater som försvinner helt. I parkeringsautomater där du kan betala med både betalkort och mynt tas bara själva myntfunktionen bort, medan automaterna blir kvar med kortfunktion. Avvecklingen av mynt i parkeringsautomaterna ska vara färdig i mitten av mars 2020.

Orsaken till att Halmstads kommun väljer att ta bort möjligheten att betala parkeringen med mynt är flera. Andelen parkeringsintäkter som Halmstads kommun får in via mynt minskar stadigt och är endast en bråkdel av vad det var för bara några år sedan.

– De senaste månadernas mätningar har visat att majoriteten av de som betalar för besöksparkering gör det via sin mobil. Vi kan se att det ökar hela tiden, säger Ulf Boberg.

Att ta bort myntautomaterna är också en säkerhets- och trygghetsfråga. Den senaste tiden har det skett flera inbrott i dessa. Dessutom tillkommer både fasta och rörliga avgifter för att transportera mynten.

Så här kan du betala din parkering.