Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Invigning av nya Gamletullsbron

Nya Gamletullsbron blir klar till julhandeln, precis som planerat. Fredagen den 29 november klockan 15.30 bjuder Halmstads kommun in till invigning med tal och bandklippning, fika samt musik.

Vid lunchtid på måndagen monterade Carl-Magnus Nilsson och Bo Svensson den sista golvplankan på nya Gamletullsbron. Nu återstår arbete med belysning och vajerräcke innan bron kan invigas på fredag.

Arbetet med att byta ut den brandhärjade Gamletullsbron har pågått sedan i början av augusti. Nu, sista veckan i november, blir den efterlängtade gång- och cykelbron klar. För att fira detta bjuder Halmstads kommun in till invigning fredagen den 29 november klockan 15.30. Alla som vill delta är välkomna.

Invigningen hålls vid brofästet i Filtparken bakom Stadsbiblioteket. Teknik- och fritidsnämndens ordförande Håkan Björklund (C) håller tal, elever från Halmstads kulturskola framför musikstycken och det bjuds på glögg, pärondryck och pepparkakor. På plats finns även Joakim Hjortmarker, projektledare på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun, som har varit ansvarig för byggprojektet.

– Det känns verkligen bra att vi kan inviga nya Gamletullsbron lagom till julhandeln, precis som vi hade planerat. Vi hoppas att så många som möjligt kommer och firar vår nya fina bro tillsammans, säger Håkan Björklund.

Under arbetets gång har Gamletullsbron varit avstängd för trafik. Det har även varit flera tillfälliga vägavstängningar i samband med brobygget.

– Vi vill tacka alla Halmstadbor och besökare för deras förståelse, säger Joakim Hjortmarker.

Detta har hänt

Natten till nyårsdagen 2018 började Gamletullsbron att brinna. Stora delar av den populära gång- och cykelbron över Nissan skadades allvarligt, men efter tillfälliga reparationer kunde bron öppnas för gående redan i februari samma år. En projektgrupp utredde skadeläget och bedömde att bron inte kunde renoveras utan behövde ersättas med en likvärdig. Bytet av Gamletullsbron har skett mellan augusti och november 2019. Den 77 meter långa bron ser likadan ut som innan den brandhärjades, men har byggts med flera förbättringar. Gångdelen i trä har fått halkskydd som frästs in i plankorna. Dessutom är belysningskablarna inkapslade i stålräcket, vilket minskar risken för brand.