Om e-tjänster

E-tjänster är en service som du kan använda för att uträtta olika ärenden. Det kallas självservice.

E-tjänster är självservice

Självservice ska fungera när som helst på dygnet och är oberoende av kontorstider och telefontider. Den enklaste typen av självservice är ett elektroniskt formulär som du kan fylla i och skicka in direkt.

Exempel på självservice är att anmäla ditt barn till förskola eller kulturskola, beställa parkeringstillstånd, boka tid för vigsel eller ansöka om bygglov.

Vissa tjänster kräver inloggning

Det är viktigt för oss att du ska känna dig säker när du använder våra e-tjänster. Därför har vi på vissa tjänster valt att du måste logga in med din e-legitimation så att vi vet att du verkligen är du.

Bank-id

Bank-id är en elektronisk id-handling som är jämförbar med pass, körkort och andra fysiska legitimationshandlingar. E-legitimation gör det möjligt för företag, banker, organisationer och myndigheter att både identifiera och ingå avtal med privatpersoner på Internet. På webbplatsen Finansiell ID-Teknik BID ABlänk till annan webbplats hittar du information om hur det fungerar och hur du skaffar en e-legitimation.

Ansök om e-legitimation

Företag och organisationer

Företag och organisationer kan ansöka digitalt med en så kallad tjänstelegitimation. En person som använder en e-tjänstelegitimation identifieras med hjälp av organisationsnumret för den organisation som personen företräder i kombination med ett unikt nummer (exempelvis anställningsnummer).

Det finns flera utfärdare av e-legitimationer här är några exempel: