Kulturkvarter på Österskans
Status
- Uppstart
- Planförslag tas fram
- Samråd
- Granskning
- Planförslag antas
- Laga kraft
En ny förstudie visar att visionen att samla kulturhus, kulturskola, kongress och hotell på Österskans är möjlig att förverkliga. De önskade verksamheterna bedöms rymmas på platsen som då kan bli en ny central mötesplats för kultur, evenemang och service. Samtidigt återstår viktiga frågor att hantera i nästa steg – men potentialen att stärka stadskärnans attraktionskraft och Halmstads kulturliv är stor.

Visionsbild över Kulturkvarter Österskans med möjligt byggbart område. Platsen ska inte byggas igen helt, utan de nya byggnaderna kan delas upp i flera för att ge plats åt parker, torg och stråk att röra sig på utomhus. Tillsammans med befintliga kulturinstitutioner skapas förutsättningar för kulturella möten, samverkan och evenemang som lockar en bred målgrupp av invånare och besökare. Illustration: Sara Bauer och Johanna Glán Vincenze
Visionen: kulturkvarter Österskans
Genom att bygga kulturhus, kulturskola, hotell och kongress på Österskans som hänger ihop med befintliga verksamheter, kan området bli en levande, dynamisk plats där kultur och kreativitet frodas. Närheten till intilliggande kulturinstitutioner skapar förutsättningar för kulturella möten, samverkan och evenemang som lockar en bred målgrupp av invånare och besökare.
Visionen kan sammanfattas: Skapa trygghet, länka samman östra och västra Halmstad för att öka stadens sociala hållbarhet. Bidra till att vända staden mot Nissan. Aktivera platsen och stärka centrum som mötesplats vilket är ett viktigt politiskt mål i Framtidsbild 2050.
Förstudien visar att visionen är möjlig
Förstudien har tagits fram för att undersöka om det är möjligt att förverkliga visionen om ett kulturkvarter på Österskans – med kulturhus, kulturskola, hotell och kongress i samma område. Resultatet är att det går, volymerna får plats, under vissa förutsättningar.
Förstudien är uppdelad i tre delar: verksamhet och samband, bygga och finansiera. Syftet har varit att identifiera vilka möjligheter och utmaningar som finns inom varje område, på ett övergripande plan. På den här webbsidan hittar du ett urval och en förenklad sammanfattning av förstudien.
Verksamheter och samband
"Kulturkvarter Österskans" är tänkt att möta framtidens behov i ett växande Halmstad. För att visionen ska bli verklighet visar analysen att varje befintlig verksamhet på platsen kan och har behov av att utvecklas, samt att nya verksamheter, kommunala och kommersiella, ska tillkomma.

Illustration över alla verksamheter tillsammans i syfte att kunna jämföras med varandra storleksmässigt.
När flera publika, ideella och kommersiella funktioner samlas i ett centralt läge skapas synergieffekter mellan kultur, evenemang, möten och besöksnäring. Förslaget skulle kunna bidra till stadskärnans attraktivitet, identitet och tillgänglighet, samtidigt som det breddar utbudet av lokaler för kulturaktörer.
Nedan beskrivs de verksamheter och samband som bedömts ingå i visionen kulturkvarteret för att skapa maximalt med synergieffekter.
Kulturhus
Befintliga verksamheter
Hotell
Etableringen av ett hotell på Österskans bedöms som en viktig komponent i helhetsgreppet kring en framtida utveckling av platsen. Hotellverksamheten kan tillföra både service och funktioner som kompletterar och stärker övriga planerade verksamheter, samtidigt som den bidrar till att skapa stadsliv och närvaro över dygnets alla timmar.
Samordningsvinster
Genom att planera för en helhet och låta verksamheterna i kulturkvarteret samverka skapas många samordningsvinster:

Bygga – byggbart utrymme på platsen
Det byggbara utrymmet visar var det är möjligt att bygga utifrån platsens förutsättningar. Det betyder inte att hela ytan ska bebyggas, utan visar bara var det är möjligt att placera och gå upp i höjd med byggnader.
I analysen har man tagit hänsyn till bland annat historiska värden, grönområden, träd och parker, mikroklimat, trafiklösningar och framtida utveckling. Arbetet har skett i nära samarbete med expert inom kulturmiljö.
I den fortsatta processen kommer det utkristalliseras var större och mindre byggnadsvolymer inom det byggbara utrymmet kan placeras. Ett medskick i förstudien är att platsen inte bör byggas igen helt, att stadsteaterns ursprungliga volym bör vara synlig och att hög kvalitet i material och utformning är viktigt.

Byggbart utrymme, från nordväst. Hela ytan ska inte bebyggas, utan det är viktigt att ge plats åt parker, torg och stråk att röra sig på utomhus. Hur byggnaderna inom utrymmet kommer att se ut och fördelas bestäms längre fram.
Den lägre byggnadshöjden anpassas till Stadsbibliotekets nivå och ramar in Kapsylparken. Det gör också att biblioteket fortsatt får en tydlig plats vid Nissan.
De högre byggnadsdelarna placeras mot Kungsgatan där de inte förtar den öppna känslan på Österskans eller stadens siluett. Höjd och bredd har bearbetats för att inte uppfattas som dominerande i stadsbilden, men fortsatt arbete med utformning och material är viktigt för att byggnaderna ska samspela med omgivningen.
Utmaningar att utreda vidare
Det är en utmaning att få in alla funktioner och volymer på platsen. Förstudiearbetsgruppen ser att det går, men har under arbetet identifierat vissa frågor som behöver utredas ytterligare. Den stora kongresshallen bör helst placeras vid Kungsgatan. Annars riskerar den att ta upp centrala ytor och påverka öppenheten, siktlinjer och tillgänglighet. Hallens höjd kan också påverka kulturmiljön, vilket kräver att delar grävs ner.
Trafiklösningar, angöring och parkering är andra utmaningar. Det behövs smart och genomtänkt logistik både inne i och utanför byggnaderna, särskilt för att kulturverksamheter ska fungera smidigt. Samtidigt måste gående och cyklisters trygghet och säkerhet säkerställas.
Det behöver också utredas hur ett hotell bäst placeras. Ett fristående hotell kan förenkla byggprocessen och möjliggöra privat ägande utan att blanda ihop det med kommunala byggnader. Men ett fristående hotell kan bli svårt att få plats med. Det finns också uttryckt i visionen att ett hotell ska vara en del av verksamheten för att bidra till servicen.
Finanisering
Visionen om ett kulturkvarter med hotell och restauranger kräver både kommunala och privata investeringar, tydliga avtal och samverkan mellan många aktörer.
Kulturverksamheterna föreslås vara kommunalt ägda, medan hotell och viss restaurangverksamhet byggs och drivs privat. Kongressdelen kan lösas på olika sätt – kommunalt, privat eller gemensamt. Exempel på olika driftsformer finns runtom i landet, men det finns ingen universallösning – valet beror på de unika förutsättningarna på platsen.
Investeringskostnaderna är höga, cirka 700 miljoner kronor, bland annat på grund av tekniskt avancerade lokaler och höga krav på akustik och gestaltning. Beräkningarna är en grov uppskattning. Mer detaljerade beräkningar krävs i nästa steg.
Samhällsekonomiska effekter
Att bygga ett kulturkvarter skulle kunna ge många positiva samhällsekonomiska- och sociala effekter:
Bakgrund
Österskans är en central plats i Halmstad som genom tiderna haft många funktioner, senast som bussterminal. Bussarna flyttade till nya Resecentrum 2017.
Nästa steg i projektet Österskans
Ett förslag till nästa steg är att ta fram ett lokal- och funktionsprogram som beskriver verksamheternas behov, ytor och funktioner. Detta blir grunden för vidare planering, gestaltning och detaljplan.
Utformning och projektering
Hög arkitektonisk kvalitet och hänsyn till platsens kulturmiljö är viktigt. Gestaltningen kan tas fram via till exempel en arkitekttävling.
Kommunen behöver också arbeta vidare med ägande- och samarbetsformer, inversteringsanalys och projektering. Projektering och byggnation bedöms som komplext. Troligtvis kommer byggnationen att behöva ske i etapper.
Tillfälligt bygglov på för Kulturhuset Najaden
Det tillfälliga bygglovet för Kulturhuset Najaden gäller till 2030, medan hyreskontraktet sträcker sig till 2032. Vad detta innebär för verksamheterna – både under genomförandet och vid eventuell försening – behöver analyseras vidare. Det är också en fråga som behöver beaktas i tidsplaneringen för Österskans.
Tidsplan och genomförande
Tidsåtgång och uppskattad färdigställandetid ska ses som grova uppskattningar och förutsätter att projektet löper på utan större störningar
Steg i processen | Tidpunkt |
---|---|
Förstudie | Uppdrag gav av kommunstyrelsen november 2024. |
Lokalprogram och funktionsprogram samt detaljplanearbete | Tidsåtgång: 3 år |
Laga kraft | Preliminärt hösten 2028 |
Projektering | Tidsåtgång: cirka 1 år |
Byggnation | Tidsåtgång: cirka 3 år Klart hösten 2032? |
Tidsplanen är preliminär och kan komma att ändras.
Karta över området
Området ligger i centrum, 200 meter från Stora torg, öster om Nissan. Kommunen äger marken.

Kartan visar ungefärlig avgränsning för det aktuella området.