Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Svalkande åtgärder och mer dryck och frukt till äldre

I den värmebölja som råder har hemvårdsförvaltningen beslutat att de äldre som får sin mat levererad av kommunen ska få gratis mineralvatten och frukt. Samtidigt minskar personalen ner på fysiskt ansträngande arbetsuppgifter så som dammsugning för att istället fokusera på att svalka kunderna.

Äldre är en särskilt utsatt grupp i den långvariga sommarvärmen. Det finns tydliga rutiner för hur personalen inom äldreomsorgen ska agera under en värmebölja för att alla ska må så bra som möjligt, men nu har hemvårdsförvaltningen tillsammans med nämndens ordförande Ann-Charlott Mankell beslutat att gå ett steg längre.

− Vi vet att många av våra kunder tycker att värmen är jobbig. Vi har därför bestämt att bjuda på mineralvatten och fruktsallad till alla hemtjänstkunder i samband med matleveransen en gång i veckan. Att dricka mycket och äta frukt och grönt som innehåller mycket vätska är viktigt när det är så här varmt, säger Ulla Johansson, verksamhetschef på hemvårdsförvaltningen.

Även inom särskilda boenden vidtas svalkande åtgärder, som till exempel utflykter till badplatser och fika i skuggan.

Extra svalkande åtgärder och minskad städning

Hemvårdsförvaltningens personal har också fått lättnader i värmen. Långbyxorna kan lämnas hemma och det är tillåtet att ha shorts på jobbet så länge de tvättas i 60 grader. Personal inom hemtjänst kan minska ner på en del fysiskt ansträngande uppgifter och istället fokusera på att erbjuda svalkande åtgärder åt kunderna.

− Där det är möjligt hoppar vi över dammsugning och våttorkning av golv den här veckan. Vi följer väderprognosen och omprövar beslutet veckovis. Vår personal gör ett fantastiskt jobb i värmen och vi vill värna deras arbetsmiljö så långt det går, säger Ulla Johansson.

Även övriga verksamheter inom kommunen har fokus på värme, torka och dess konsekvenser. Inom förskolan finns rutiner att följa för att barn och personal ska må så bra som möjligt. Räddningstjänsten har hög beredskap på grund av torkan. Rishögar plockas bort från park- och naturmark för att minska brandrisken och dagvattenbrunnar besiktigas för att minska riskerna vid ett eventuellt skyfall. Vattenproduktionen och nivåerna i grundvattenmagasinen följs noga, och det är nu extra viktigt att bara använda vatten till dryck, mat och hygien.