Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Pingis för äldre

90-åriga Saidy Åström gav fjolårets svenska mästare i dubbel, Tilda Johansson och Erika Front, en rejäl match efter lite coachning från Jörgen Persson.

Pingisens fördelar för seniorer

Det råder pingisyra i Halmstad inför Lag-VM i vår, så även på några av stans äldreboenden och servicehus som nyligen försetts med pingisbord för de äldre att nyttja. Pingis är en sport och aktivitet för alla åldrar som förutom glädje även för med sig flera fördelar.

På Nyhems äldrelägenheter tjuvstartade man VM festen redan 6 mars. Där fylldes samlingslokalen av förväntansfulla seniorer som kommit för att lyssna till hur pingis som aktivitet kan förbättra deras hälsa och framförallt för att få se och spela mot pingislegenden Jörgen Persson, ambassadör för Lag-VM i bordtennis och tidigare världsmästare i bordtennis.

Pingis öppnar upp för umgänge

Oavsett om man är frisk eller sjuk vid äldre ålder är fysisk aktivitet viktigt. Äldre personer som är fysiskt aktiva har bland annat bättre balans och tenderar att falla mindre och undviker på så sätt fallskador.

– Men, det som också spelar en stor roll för hälsotillståndet är den sociala aspekten. Fördelen med just bordtennis är att det inte är en ensamsport, man umgås när man spelar. När bordet finns lättillgängligt, som det gör här på Nyhems äldrelägenheter, är det enkelt att ta sig ner från sin lägenhet och spela eller att tillhöra hejaklacken. Det viktiga är att man får möjlighet att socialisera med varandra, förklarade Margareta Pejner, Med. Doktor Hälsa och vårdvetenskap från Högskolan i Halmstad

En sport för alla

Lag-VM är ett jättestort evenemang för Halmstad och för Sverige. Som ett led i att sprida kunskap om pingis som en sport för alla har Destination Halmstad, som är med och arrangerar VM startat ”Bordsprojektet”. 

– Vi har ställt ut ett 70-tal bord på bland annat äldreboenden, skolor och andra typer av platser där man kan spela tillsammans. Det finns även ett 20 tal bord utomhus på offentliga platser, berättar Carina Jakobsson, projektledare på Destination Halmstad.

Spelupplevelse utöver det vanliga

Under eftermiddagen fick de äldre på plats möjlighet till en spelupplevelse utöver det vanliga där de utmanas av världsmästaren Jörgen Persson men även av Tilda Johansson och Erika Fronth, båda pingisspelare på elitnivå för Halmstad BTK, svenska mästare i dubbel och timvikarier inom hemvårdsförvaltningen.

Lag-VM i bordtennis i Halmstadlänk till annan webbplats avgörs 29 april–6 maj 2018. Det är det största idrottsevenemanget någonsin i Hallands historia. 144 lag från jordens alla hörn kommer vara representerade i Halmstad Arena under mästerskapet, som dessutom kommer följas av hundratals miljoner människor hemma i TV-sofforna.