Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Äldresupporten fångar upp isolerade äldre

Ett 70-tal personer har fått hjälp med inköp via kommunens äldresupport sedan starten i slutet av mars. De flesta är över 80 år och många tar tillfället i akt och pratar lite när de blir uppringda inför besöket.

– De allra flesta återkommer när de behöver ny hjälp och så bygger vi upp en personlig relation. Om vi inte hört av någon på ett tag så ringer vi upp och hör hur läget är. Coronakrisen har gett oss en möjlighet att nå dem som normalt inte brukar komma till våra mötesplatser, säger Mersiha Ajan som jobbar som frivilligsamordnare inom hemvårdsförvaltningens förebyggande verksamhet.

Ann-Sofie Löfquist och Mersiha Ajan

Ann-Sofie Löfquist och Mersiha Ajan

Kan hjälpa fler

Den som är äldre eller i riskgrupp och behöver hjälp med inköp av mat eller medicin i coronatider kan ringa till kommunen på 035-13 70 00 och så lotsas förfrågan vidare till Äldresupporten. Alla hjärtans hus är basen för dem som behöver hjälp med inköp och stödsamtal. Båda har utrymme för att hjälpa fler.

– Vi får nya förfrågningar varje dag i takt med att ryktet sprider sig om att vi finns. Ännu har vi aldrig behövt sagt nej till någon. De som hör av sig behöver verkligen hjälp, säger Ann-Sofie Löfquist.

Ann-Sofie Löfquist jobbar som aktivitetsledare, men nu när alla fysiska aktiviteter för äldre är inställda så är hon en av dem som istället hjälper till med inköp och ärenden.

Allt fler e-handlar

De äldre som behöver hjälp lämnar ofta utförliga listor och flexibiliteten är stor vid inköpen. Någon vill ha matkassen levererad på en stav i sin trädgård, medan andra väntar utanför affären. Ann-Sofie och Mersiha ser en trend i att allt fler börjar e-handla eller beställer avhämtning från restauranger. Då hjälper de till med att hämta ut varorna. Totalt har det blivit 170 ärenden (27 mars–18 maj). Det är ungefär fem om dagen utspridda över hela Halmstad. I kommunens yttre område är det ofta Svenska kyrkan som hjälper till.

– Vi är väldigt glada att vi snabbt har kunnat ställa om och hjälpa till i dessa konstiga tider, säger Mersiha Ajan.