Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Ungdomstjänst

Om du är 15-20 år och begår ett brott kan du dömas till ungdomstjänst, då kommer du arbeta oavlönat. Du får arbeta av ditt straff och samtidigt lära dig hur det fungerar på en arbetsplats. Syftet är att du ska få hjälp att inte hamna i kriminalitet i framtiden.

Att göra ungdomstjänst

Ungdomstjänst varar i 20-150 timmar. Arbetet sker på din fritid, det vill säga kvällar, helger och lov. Det ingår även samtal med socialrådgivare.

Det är tingsrätten som bedömer dig som lämplig för ungdomstjänst, men du får själv samtycka till det. Det är viktigt att du sköter arbetet. Du får därför inte ha problem  som kan hindra dig från detta, som till exempel missbruk.

Att erbjuda ungdomstjänst

Kan din arbetsplats ta emot en ung person som ska göra ungdomstjänst?

Det bra om du som är handledare är pedagogisk, kan sätta gränser och ge vägledning. Eftersom ungdomstjänst är en dom är det viktigt att den unge sköter sin uppgift, annars blir det en återanmälan till åklagaren.

Du får stöd av medarbetare från socialförvaltningen, dock ingen ersättning. De kommer även på besök för att se hur det går för den unge.

Skulle det uppstå några problem under tiden för ungdomstjänsten sätter socialförvaltningen snabbt in åtgärder för att i första hand se till att ungdomstjänsten fullföljs som planerat. Både socialförvaltningen och arbetsgivaren kan avbryta samarbetet om det inte skulle fungera som tänkt.