Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Alkohol

Alkohol i form av sprit ,vin och öl är av tradition det vanligaste berusningsmedlet i Sverige. Man brukar uppskatta att ungefär 10 procent av befolkningen har grava alkoholproblem och lika stor andel är helnykterister. Under de senaste åren har man sett att andelen ungdomar som inte dricker alkohol har ökat.

Även om många kan uppleva en del positiva sidor av alkohol så är de skadliga konsekvenserna vida överstigande. Särskilt unga kroppar tar skada av alkohol då de har svårt att bryta ner alkohol och risken att bli beroende är högre.

Stora värden - både ekonomiska och mänskliga - finns i att så långt det är möjligt undvika att alkoholen skadar. Det är därför naturligt att det läggs mycket kraft av flera delar av samhället för att arbeta förebyggande.

Rutin för Halmstads arbete mot ANDT - vem gör vad?

Alla verksamheter som arbetar med barn och unga i Halmstads kommun bör använda sig av den framtagna rutinen. Rutinen är beslutad av styrgruppen samverkan barn och unga och är en del i Halmstads kommuns strategi för att förebygga alkohol, narkotika, doping och tobak.

Halmstads kommun arbetar för att begränsa tillgängligheten av alkohol genom bland annat tillsyn av de verksamheter som säljer alkohol. Socialnämnden erbjuder även utbildningen Ansvarsfull alkoholserveringlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som är en metod som förebygger och minskar alkoholrelaterat våld.

Krogarna ska inte servera alkohol till underåriga eller märkbart berusade gäster. Vi erbjuder också utbildning som riktar sig mot narkotika på krogen då vi och polisen märker att det är ganska vanligt med narkotika på krogarna.

Vad kan jag som arbetar med barn och unga göra för att arbeta med alkoholprevention?

Både från Sverige och internationellt finns flera exempel på hur man kan arbeta framgångsrikt med att förhindra att ungdomar börjar dricka alkohol.

Det första man bör göra är att se till att ha koll på fakta. Det är svår att möta argument som vid första anblicken kan låta välgrundade. En bra sida för informationsinhämtning är Drugsmartlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som samlar fakta om alkohol, men även tobak och narkotika. IQ.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett annat bra ställe att tanka kunskap.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CANlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, har en stor hemsida med mängder av fakta och de senaste nyheterna.

För dig som arbetar i skolan finns ett program som kallas ANDT på schemat, vilket kan hjälpa dig att planera lektioner som tar upp ämnet. Drugsmartlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du en webbaserad version för flera ämnen och för alla ANDT-områden.

För dig som arbetar med barn och ungdomars fritid finns det en hel del tips på hur man kan arbeta mot alkohol. Föreningar som möter barn och unga bör till exempel anta en policy som handlar om hur man ska möta ANDT-området. Här kan man hitta inspirationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster till det arbetet och mycket mer.

Fritidsgårdar är ofta en viktig samlingspunkt och de som arbetar som fritidsledare har stort inflytande på ungdomar. Halmstads kommuns strategi mot ANDT gäller givetvis även på våra fritidsgårdar, vilket betyder att det är nolltolerans mot alkohol på området. Här kan du hitta tipslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om hur ni kan komma igång med arbetet.

Om du som arbetar med barn och unga misstänker att ett barn far illa har du en skyldighet att anmäla detta till socialtjänsten. Hur du gör en anmälan och vad som händer sen kan du läsa mer om häröppnas i nytt fönster.

Har du funderingar kring ditt eller en kompis alkoholdrickande?

Det finns ofta mycket tankar och funderingar kring alkohol och berusning när man är ung. Många provar alkohol när man är ung för att det känns spännande, lite vuxet och lagom föbjudet. Men det är också många som tycker att det känns läskigt och inte alls tilltalas av att bli full och förlora kontrollen.

Vi tycker att man ska vänta så länge som möjligt innan man testar. Det finns en 18-årsgräns av en anledning... Kroppen tar mer skada av alkohol ju yngre du är, och det finns också en större risk att du blir beroende. Det finns mängder med fakta som hjälper dig att fatta beslut att avstå alkohol.

IQ.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

UMO.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om du är orolig för ditt eget drickande är det bra att prata med någon om det. Välj en vuxen som du har förtroende för, det kan vara en förälder, någon på skolan eller ungdomsmottagningen. Det finns hjälp att få på flera olika ställen. På socialtjänsten finns det personer som är väldigt bra på att möta personer som vill ha hjälp med alkoholen.

Om du är orolig för en kompis kanske det känns bra att prata med någon vuxen på skolan först om din oro? Efter det kanske ni kan prata tillsammans med din vän. Gör det som känns bäst för dig - det viktiga är att du bryr dig!

Föräldrar är viktigast!

Det är inte så lätt att vara tonåring. Men det är sannerligen inte alltid lätt att vara tonårsförälder heller! Tonårsparlörenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är full med tips, argument och fakta som gör det lite lättare för alla.

Några tips på vägen är:

1. Bjud inte hemma! Dels är det olagligt, dels skickar det fel signaler. Som vuxen kanske man tror att det ska bidra till att ungdomen får ett avspänt förhållande till alkohol men det stämmer inte. Som ungdom är man sällan intresserad av att smutta på ett glas vin för att det är gott, man är mer intresserad av berusningen. Forskning visar att de barn som blir bjudna på alkohol hemma också dricker mer överlag.

2. Köp inte ut. Av exakt samma anledning som i punkten ovan. Ditt ställningstagande är viktigt! Och får du reda på att ungdomen har fått tag på alkohol genom att någon annan har köpt ut? Var lika tydlig gentemot den personen. Det är olagligt att köpa ut alkohol till minderåriga av en anledning...

3. Visa kärlek. Om det nu händer att din tonåring står där i hallen och du märker att hen har druckit alkohol - vänta med förmaningarna. Var glad att ditt barn väljer att komma hem till dig i en stund då man kanske inte är sitt bästa jag. Bjud på kallt vatten, en hink brevid sängen och några timmars sömn.

Är du orolig för att ditt barns alkoholkonsumtion finns det hjälp att få från socialtjänsten. Kontakta Mottagningsenheten på telefon 035-13 78 88 så guidar de dig till den bästa lösningen för dig och ditt barn.

Intressanta länkar

Det finns en hel del lagar kring just alkohol och langning. Här reder polisenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster själva ut vad som gäller.