Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Borgerlig vigsel

Borgerlig vigsel är rättsligt bindande utan några religiösa inslag. Många par som har olika religioner eller som inte är religiösa väljer att gifta sig borgerligt.

Så här går det till

Det krävs tillstånd från Skatteverket för att få gifta sig. Fyll i och skicka in ansökan om hindersprövning och anmälan av efternamnlänk till annan webbplats. Det tar ungefär tre veckor att få svar från Skatteverket.

När du fått intygen ska de lämnas eller skickas till receptionen i Rådhuset. Vi behöver intygen senast två veckor före vigseldatum. Observera att intygen är giltiga i fyra månader.

Du bokar tid för vigsel via vår e-tjänstlänk till annan webbplats. Har du inte möjlighet att använda vår e-tjänst kan du välja att göra din förfrågan via e-post, telefon eller besöka vår reception i Rådhuset.

Borgerlig vigsel är kostnadsfri om den sker i Rådhuset. Om vigsel önskas på annan plats i Halmstads kommun kommer du överens med vigselförrättaren om reseersättning.

Det behövs två vittnen vid vigseln. De ska ha fyllt 18 år och kunna legitimera sig. Du måste ha med dig egna vittnen nu i pandemitider.

Det går att välja en specifik vigselförrättare. Vi som administrerar borgerlig vigsel sköter all kontakt med förrättare. Här kan du läsa vilka som är vigselförrättare i Halmstads kommun 2020.PDF

Vi underrättar Skatteverket, som registrerar detta i folkbokföringen, efter genomförd vigsel.

 • Hur bokar jag en borgerlig vigsel?


  Du bokar tid för borgerlig vigsel via vår e-tjänst.länk till annan webbplats Har du inte möjlighet att använda vår e-tjänst kan du välja att göra din förfrågan via e-post direkt@halmstad.se, telefon 035-13 70 00 eller besöka vår reception i Rådhuset.
 • Hur långt i förväg måste vi boka tid?


  Boka vigseln i god tid före önskat datum. Vi rekommenderar att för att få den dagen ni önskar bokar tidigast tre månader och senast två veckor innan den stora dagen .
 • Vilka är vigselförrättare i Halmstads kommun?


  Våra borgerliga vigselförrättare utses av länsstyrelsen i Halland. Här kan du läsa vilka som är vigselförrättare i Halmstads kommun 2020.PDF
 • Vad är hindersprövning?


  Hindersprövning är ett intyg som visar att det inte finns några hinder för er som par att ingå äktenskap. Hindersprövningen är giltig i fyra månader. Ni ansöker om hindersprövning hos Skatteverket. Blanketter finns att skriva ut på Skatteverkets webbsida eller besök ett av Skatteverkets servicekontorlänk till annan webbplats. Telefonnummer till Skatteverket är 0771-567 567
 • Vad ska vi göra med hindersprövningen när vi fått den från Skatteverket?


  Skatteverkets utfärdade intyg ska vara Halmstads kommun tillhanda senast två veckor före vigseldatum.
 • Hur fungerar det med vittnen?


  Det krävs två vittnen vid vigseln. Vittnena ska ha fyllt 18 år, kunna legitimera sig och förstå vigselcermonin. Har inte paret egna vittnen används istället två kommunala tjänstepersoner. Då sker vigseln i Rådhuset och under våra öppettider.
 • Vad finns det för andra alternativ om vi inte vill viga oss i Rådhuset?


  Om vigseln äger rum på annan plats måste överenskommelse ske med vigselförrättaren. Paret som ska vigas gör själva upp med vigselförrättaren om reseersättning.  
 • Vad händer efter att vigseln är genomförd?


  Vigselförrättaren undertecknar vigselintyget. Detta skickas sedan av oss till Skatteverket, där det registreras i folkbokföringen .
 • Vilken dokumentation behöver vi som är helt eller delvis utländska par?


  För utländska par, eller om en av personerna inte är folkbokförd i Sverige, gäller att svensk hindersprövning måste göras. Ni måste personligen besöka ett av Skatteverkets servicekontor.
 • Vilken dokumentation behöver vi som nordiska medborgare?


  En hindersprövning som skett i ett annat nordiskt land gäller för vigsel i Sverige
 • Hur gör vi en namnändring?


  Om du vill byta efternamn i samband med viseln, ska du anmäla detta till Skatteverket. Skickar du inte in någon anmälan behåller du ditt efternamn.
 • Är Rådhuset tillgänglighetsanpassat?


  Rådhuset är tillgängligt med ramper och hissar.