Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Borgerlig vigsel

Borgerlig vigsel är rättsligt bindande utan några religiösa inslag. Många par som har olika religioner eller som inte är religiösa väljer att gifta sig borgerligt.

Så här går det till

Det krävs tillstånd från Skatteverket för att få gifta sig. Fyll i och skicka in ansökan om hindersprövning och anmälan av efternamnlänk till annan webbplats. Det tar ungefär tre veckor att få svar av Skatteverket.

Du bokar tid för vigsel via vår e-tjänstlänk till annan webbplats. Har du inte möjlighet att använda vår e-tjänst kan du välja att göra din förfrågan via e-post, telefon eller besöka vår reception i Rådhuset.

Skatteverkets intyg ska skickas eller lämnas in till receptionen i Rådhuset två veckor före vigseldatum. Observera att intygen är giltiga i fyra månader.

Borgerlig vigsel är kostnadsfri om den sker i Rådhuset vid Stora torg i Halmstad och under Rådhusets öppettider. Om vigseln äger rum på annan plats måste överenskommelse ske med vigselförrättaren. Paret som ska vigas gör själva upp med vigselförrättaren om reseersättning.

Det behövs två vittnen vid vigseln, två personer som har fyllt 18 år och kan legitimera sig. Om ni inte har egna vittnen kan två tjänstemän närvara, då sker vigseln i rådhuset och under våra öppettider.

Det går att välja en specifik vigselförrättare för vigseln och avtala dag, tid och plats som passar båda parter. Här kan du läsa vilka som är vigselförrättare i Halmstads kommun 2019.PDF

Vi underrättar Skatteverket efter genomförd vigsel som registrerar detta i folkbokföringen.

 • Hur bokar jag en borgerlig vigsel?


  Du bokar tid för borgerlig vigsel via vår e-tjänst.länk till annan webbplats Har du inte möjlighet att använda vår e-tjänst kan du välja att göra din förfrågan via e-post direkt@halmstad.se, telefon 035-13 70 00 eller besöka vår reception i Rådhuset.
 • Hur långt i förväg måste vi boka tid?


  Boka vigseln i god tid före önskat datum. Vi rekommenderar att för att få den dagen ni önskar bokar tidigast tre månader och senast två veckor innan den stora dagen .
 • Vilka är vigselförrättare i Halmstads kommun?


  Våra borgerliga vigselförrättare utses av länsstyrelsen i Halland. Här kan du läsa vilka som är vigselförrättare i Halmstads kommun 2019.PDF
 • Vad är hindersprövning?


  Hindersprövning är ett intyg som visar att det inte finns några hinder för er som par att ingå äktenskap. Hindersprövningen är giltig i fyra månader. Ni ansöker om hindersprövning hos Skatteverket. Blanketter finns att skriva ut på Skatteverkets webbsida eller besök ett av Skatteverkets servicekontorlänk till annan webbplats. Telefonnummer till Skatteverket är 0771-567 567
 • Vad ska vi göra med hindersprövningen när vi fått den från Skatteverket?


  Skatteverkets utfärdade intyg ska vara Halmstads kommun tillhanda senast två veckor före vigseldatum.
 • Hur fungerar det med vittnen?


  Det krävs två vittnen vid vigseln. Vittnena ska vara myndiga, dvs. ha fyllt 18 år, kunna legitimera sig och förstå vigselcermonin. Har inte paret egna vittnen används istället två kommunala tjänstemän, då sker vigseln i rådhuset och under våra öppettider.
 • Vad finns det för andra alternativ om vi inte vill viga oss i rådhuset?


  Om vigseln äger rum på annan plats måste överenskommelse ske med vigselförrättaren. Paret som ska vigas gör själva upp med vigselförrättaren om reseersättning.  
 • Vad händer efter att vigseln är genomförd?


  Vigselförrättaren undertecknar vigselintyget som skickas av oss till Skatteverket, där registreras det i folkbokföringen .
 • Vilken dokumentation behöver vi som är helt eller delvis utländska par?


  För utländska par, eller om en av personerna inte är folkbokförd i Sverige, gäller att svensk hindersprövning måste göras. Ni måste personligen besöka ett av Skatteverkets servicekontor.
 • Vilken dokumentation behöver vi som nordiska medborgare?


  En hindersprövning som skett i ett annat nordiskt land gäller för vigsel i Sverige
 • Hur gör vi namnändring?


  När ni gifter er ska ni enligt namnlagenlänk till annan webbplats anmäla vilket efternamn ni vill använda. Detta måste ni göra senast i samband med vigseln. Ni anmäler detta direkt till Skatteverket
 • Är rådhuset tillgänglighetsanpassat?


  Rådhuset är tillgängligt för alla besökare med exempelvis ramper och hissar.  

.