Våldsbejakande extremism
Våldsbejakande extremism innebär att man tar till våld för att stödja och främja sin ideologi. Det är olagligt och drabbar människor genom otrygghet, skador på människor och deras liv.
Våldsbejakande extremism
Våldsbejakande extremism innebär att man tar till våld för att stödja och främja sin ideologi. Det är olagligt och drabbar människor genom otrygghet, skador på människor och deras liv.
Den våldsbejakande extremismen hotar även de demokratiska värdena som det svenska samhället är uppbyggt på. Det handlar om allas lika värde, yttrandefrihet, religionsfrihet och åsiktsfrihet. Dessa värden sätts under press då man genom våld försöker övertyga andra om sin ideologi.
Kommunens fokusområden
Kommunens arbete mot våldsbejakande extremism fokuserar på de tre identifierade våldsbejakande miljöerna i Sverige; vänsterextremism, högerextremism och islamistisk extremism. Det är viktigt att arbeta med alla tre miljöer för att arbetet ska vara så heltäckande som möjligt och motverka stigmatisering och polarisering.
Kommunens arbete
Kommunen har tillsammans med polisen tagit fram en rutin mot våldsbejakande extremism som beskriver hur arbetet organiseras och en handbok som stöttar kommunens och polisens operativa arbete mot våldsbejakande extremism.
Polisen och kommunen ser ett behov av att arbeta aktivt och samordnat för att både förebygga extremism och minska den problematik som redan finns.
Fokus för kommunens arbete följer regeringens nationella strategi om att förebygga, förhindra och skydda mot våldsbejakande extremism.
Projekt Opal
Halmstads kommun och lokalpolisområde Halmstad är de första i landet som provat en ny samverkansmodell för att arbeta mot våldsbejakande islamistisk extremism.
Projekt Opal arbetade aktivt med att samla de goda krafterna i samhället i syfte att förebygga radikalisering, upptäcka samt påverka personer och grupper i den våldsbejakande extremistiska miljön i Halmstad.
Läs mer
- Läs mer hos Centret mot våldsbejakande extremism (CVE)Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
- Är du som vårdnadshavare orolig för radikalisering hos barn - kontakta Rädda barnen Länk till annan webbplats.
- Regeringens nationella strategi mot våldsbejakande extremism och terrorism Länk till annan webbplats.