Viktigt meddelande till allmänheten, VMA

Varningssignalen är ett högt utomhuslarm som består av en 7 sekunder lång ihållande signal följd av 14 sekunders tystnad. Det ljuder under minst två minuter.

Vi sänder larmet omedelbart om det finns allvarliga risker. Dessa fungerar även om till exempel strömmen går. Utomhuslarmet används också om Sverige skulle hamna i krig.

Om det sker olyckor och allvarliga händelser där allmänheten kan vara i fara använder myndigheterna viktigt meddelande till allmänheten, VMA, som är ett varningssystem. Det finns två typer av VMA:

  • En ljudsignal som sänds ut utomhus.
  • Ett informationsmeddelande i radio och tv.

VMA används när det sker olyckor och andra allvarliga händelser där allmänheten kan vara i fara. Det kan vara gasläckor, oväder eller stora bränder.

Varningssignalen är ett högt utomhuslarm som består av en 7 sekunder lång ihållande signal följd av 14 sekunders tystnad. Det ljuder under minst två minuter. Vi sänder larmet omedelbart om det finns allvarliga risker. Dessa fungerar även om till exempel strömmen går. Utomhuslarmet används också om Sverige skulle hamna i krig.

Allmänheten kan uppmärksammas om VMA på flera sätt. Om du laddar ner appen Krisinformation från MSB till din Smartphone kan du ta emot VMA-meddelande som push-notiser.

Gör så här när du hör VMA-signalen

  • Håll dig inomhus.
  • Stäng dörrar, fönster, ventiler och fläktar.
  • Lyssna på radio P4 Radio Halland 97,3 MHzlänk till annan webbplats för att få mer information.
  • På SVT:s Text-TV sidan 599länk till annan webbplats där samma meddelande som läses i radio publiceras skriftligt.
  • För mer information vid ett VMA, ring inte nödnumret 112, ring istället informationsnumret 113 13 eller följ information på halmstad.se, alternativt facebook.com/halmstadskommunlänk till annan webbplats och krisinformation.selänk till annan webbplats.
  • När faran är över sänds en 30 sekunder lång signal. Vi testar varningssystemet fyra gånger om året: klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15.00. Testet avslutas med den 30 sekunder långa signalen "Faran över".