Nu skruvar vi ner. Tillsammans.

Energisituationen i Sverige är kraftigt ansträngd. Men genom att sänka inomhusvärmen lite, ta kortare duschar och sprida ut elanvändningen över dygnet minskar du din elkonsumtion. Och bidrar till att vi klarar oss bättre under en eventuell elbrist. Är du orolig för din ekonomi inför vintern hittar du här vilka vägar som finns för att få stöd och hjälp.

Tips för att spara el

  • Ta snabbare duschar.
  • Sänk inomhusvärmen – om du sänker med en grad kan du minska din kostnad för värme med fem till sex procent.
  • Tvätta när den allmänna elanvändningen är som lägst.
  • Stäng av apparater och släck lamporna.
  • Täta ditt hus.
  • Tänk efter vad du använder el till.

Fler tips

Kommunens energi- och klimatrådgivning ger råd om hur du kan minska din energianvändning. Det är en oberoende och kostnadsfri tjänst för privatpersoner, företag och organisationer.

Så mycket har det sparats i HEM:s elnätsområdet

Så här mycket har HEM:s kunder sparat, vilket motsvarar Halmstads tätort, under hösten jämfört med 2021. I redovisningen finns både industrier och privatpersoners användade och har stora industrier haft stor konsumtion slår det igenom på resultatet.

Bra jobbat, Halmstad!

Så mycket el kan vi spara genom att sänka värmen

Det som ger bäst effekt för att spara el är att sänka värmen i vår bostäder, enligt forskningsstudien "Lowering prices in a hurry Länk till annan webbplats.". Några slutsatser är:

  • Om vi gör av med mindre el kan elpriserna minska snabbt redan under kommande vinter.
  • För varje procentenhet som Europa minskar sin elförbrukning, minskar elpriserna för hushåll i elområde 3 och 4 med cirka 17 öre per kWh. Halmstad ligger i elområde 4.
  • 10 procent minskad efterfrågan i hela Europa skulle kunna minska elpriserna för konsumenter i elområde 3 och 4 med cirka 1,70 kronor per kilowattimme.
  • 5 procent minskad efterfrågan enbart i elområde 3 och 4 skulle minska priserna där med cirka 40 öre per kilowattimme, även om Europas elanvändning inte minskar.

Orolig för din ekonomi?

Är du orolig för hur du ska få din ekonomi att gå ihop i vinter, kan du få kostnadsfri rådgivning hos kommunens budget- och skuldrådgivare.

Kan du inte betala din elräkning, kan det leda till att elen stängs av hemma hos dig. Börja med att kontakta det företag du köper el av. De vanligaste bolagen i Halmstad är HEM Länk till annan webbplats. och Eon Länk till annan webbplats..

Om du har svårt att försörja dig själv kan du ansöka om ekonomiskt bistånd. Vilken hjälp du kan få beror på din och din familjs ekonomi och situation.

Förbered dig för strömlösa perioder

Din krisberedskap innebär att förbereda sig genom att säkra tillgång på mat, vatten, värme och information.

Vad gör kommunen och övriga samhället?

Aktiviteter och föreläsningar

Vi kunde inte hitta några evenemang med den nuvarande filtreringen.