Hälsosamtal för dig över 75
Vi erbjuder nu hälsosamtal för dig som är 75 år eller äldre. För att ta del av hälsosamtalen behöver du bo i egna hem, bostadsrätt eller hyresrätt utan insatser från hemtjänst. Använder du ett trygghetslarm är du välkommen att boka hälsosamtal.
Under hälsosamtalet kartlägger vi hur du upplever din livssituation och din upplevda hälsa när det gäller social gemenskap. Tillsammans kan vi utifrån dina behov hitta ”pusselbitar” som kan bidra till en positiv förändring i ditt liv.
Om Hälsosamtal för dig över 75 år
Med hjälp av samtalet erbjuder vi dig individuell vägledning och stöd, enskilt eller i grupp om du exempelvis vill:
- förbättra din hälsa och välmående
- hitta meningsfulla aktiviteter
- få stöd att bryta ofrivillig ensamhet
- finna delaktighet och gemenskap med andra
- ta del av intressanta föreläsningar och evenemang
- veta mer om vikten av kost och träning
När du har lämnat en intresseanmälan kontaktar samtalsledaren dig och bokar ett möte. På mötet kartläggs dina möjligheter att bibehålla eller förbättra din självständighet, livskvalitet och upplevda hälsa. Samtalet utgår från må bra faktorer, sociala aktiviteter, kost, fysisk- och kognitiv träning.
Vi kommer att ställa frågor och i dialog tar vi sedan fram en personlig hälsoplan som du får med dig.
Under samtalet informerar vi om olika aktiviteter med möjlighet till delaktighet och gemenskap som Halmstads kommun anordnar.
Om vi kartlägger andra behov kan vi ge dig stöd och hänvisa till rätt instans. Hälsosamtalet är kostnadsfritt.
Enskilda samtal eller i grupp?
Utifrån dina önskemål väljer du ett enskilt samtal eller deltagande i grupp.
Enskilda samtal genomförs i hemmet eller på avtalad mötesplats. Du väljer om vi ska ses hemma hos dig eller om du hellre träffas i kommunens lokaler.
Gruppen ses träffas vid fyra tillfällen med olika teman. I gruppen deltar max 15 personer.
Tematräffar
Vi erbjuder Tematräffar på Alla hjärtans hus med intressanta och informativa föreläsningar.
Måndag 18 november, kl.14.00–15.30
Vad innebär Hälsosamtal för dig över 75 år – Din hälsa i fokus samt information om vad förebyggande verksamheten inom hemvårdsförvaltningen kan erbjuda för aktiviteter och stöd. Med Rauni Hannula, Projektledare för Hälsosamtal.
Plats: Alla hjärtans hus
Torsdag 21 november, kl. 14.00–15.00
Vad innebär Hälsosamtal för dig över 75 år – Din hälsa i fokus samt information om vad förebyggande verksamheten inom hemvårdsförvaltningen kan erbjuda för aktiviteter och stöd. Med Rauni Hannula, Projektledare för Hälsosamtal.
Digital Mötesplats. Läs mer om digital mötesplats.
Måndag 9 december, kl. 14.00–15.30
Fler friska år med bra mat – Kostföreläsning med Milene Svanå, utvecklingsledare kring kost och nutrition, Halmstads kommun.
Plats: Klarasalen, Stadsbiblioteket
Föreläsningen inleds med information om Hälsosamtal för dig över 75 år
Anmälan till kostföreläsningen senast 4 december via kontaktuppgifter eller formulär nedan.
För din trygghet och säkerhet – tystnadsplikt
Samtalsledaren som kontaktar dig har tystnadsplikt och berättar inte om kontakten med dig för någon annan och det förs ingen journal. Vid hembesök ska samtalsledaren alltid legitimera sig med id-kort från Halmstads kommun.
Anmäla intresse för Hälsosamtal för dig över 75 år
Du kontaktar Halmstads kommun antingen via telefon eller e-post. Du kan också höra av dig via formuläret nedan. Därefter kontaktar samtalsledaren dig och tillsammans kommer ni överens om vilket samtal som passar dig bäst.
Telefon: 035-13 70 00
E-post: direkt@halmstad.se
Bakgrund projekt Hälsosamtal 75 plus
Regeringen har tagit ett samlat grepp för att bryta och förebygga ofrivillig ensamhet, både hos äldre och i övriga åldrar. Ofrivillig ensamhet och isolering är ett folkhälsoproblem som drabbar många människor, inte minst äldre som har varit särskilt utsatta under covid-19-pandemin. Ofrivillig ensamhet skapar ett större behov av hälso- och sjukvård och omsorg och bidrar till hälso-problem, bland annat i form av psykisk ohälsa.
Studier visar att problemen med ofrivillig ensamhet är störst bland unga, unga vuxna och bland äldre personer. Ungefär 10 till 15 procent av den äldre befolkningen upplever ofrivillig ensamhet, och andelen verkar vara än högre bland de allra äldsta.
Kommunen har fått stadsbidrag som stöd för att arbeta med att motverka ofrivillig ensamhet hos äldre genom arbetet med hälsosamtal.
Ett strukturerat hälsosamtal med fokus på individens förutsättningar kan ge personer som befinner sig i eller riskerar att befinna sig i social isolering en möjlighet att introduceras till aktiviteter som känns meningsfulla och som främjar samhörighet och delaktighet. Hemvårdsförvaltningen har därför fattat ett beslut att under hösten 2024 starta Hälsosamtal i projektform.