• Halmstads webbplatser

Att förbereda ett ensam­kommande barn för vuxenlivet

Inför 18-årsdagen behöver du förbereda den unge för ett vuxenliv med ekonomiskt ansvar.

När din huvudman blir myndig kommer hen att ha rätt till dagersättning och särskilt bidrag. Läs mer hos Migrationsverket:

Om ungdomen har fått permanent uppehållstillstånd och bor i eget boende och har hen rätt till studiebidrag, eventuellt inackorderingstillägg och eventuellt extra tillägg från CSN.

Har ungdomen flyttat till eget boende är det utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i kommunen som tar över ansvaret för den ekonomiska handläggningen.

Om ungdomen bor kvar i HVB (hem för vård och boende), familjehem eller stödboende är det socialförvaltningen i kommunen som ansvarar för den ekonomiska handläggningen.

Förklara och diskutera

De flesta av länkarna går till Hallå Konsument Länk till annan webbplats., en webbplats från Konsumentverket.

Planera ekonomin

Gör en budget

Gör en budget över nuvarande situation. Jämför förra månadens kontoutdrag med budgeten och diskutera prioriteringar. Fundera över en lämplig buffertsumma och vad ett målsparande skulle kunna vara.

Om det finns ett behov att minska utgifterna kan det vara idé att se över sina småinköp. Räkna ut vad några olika typer av småinköp blir på ett år.

Skicka pengar

Fundera över balansen i ekonomin utifrån egna och andras förväntningar och mål. Prata om konsekvenserna av att skicka hem pengar till sin familj och titta på Konsumentverkets prisjämförelsetjänst:

Låna pengar

Prata om att det är bättre att spara ihop till pengarna först, än att ta ett lån. Prova till exempel att räkna ut årskostnaden för att låna 10 000 kronor till 10 och 30 procents ränta. Fundera på vad som händer om du bara betalar räntan. Diskutera nackdelarna med att låna av en kompis. Läs om hemutrustningslån från CSN. Beräkna vad det kostar att låna och hur fort det ska betalas tillbaka.

Spärra telefonnummer för försäljare

Handla

Avtal och priser

Gå till en matbutik och jämför olika varupriser. Gör en sökning på internet och jämför priser på en dyrare vara.

Kvitton, presenkort och tillgodokvitto

Skapa en kvittopärm eller ladda ner en app för att spara kvitton.

Reklamation, öppet köp och bytesrätt

Titta på ett kvitto och se om det finns uppgifter om öppet köp eller bytesrätt.

Räkningar och betalningsanmärkningar

Gå igenom en räkning och titta på gironummer, förfallodatum och OCR- eller fakturanummer. Lär ut lämpligt betalsätt. Prata om vad som kan hända om man inte betalar räkningar i tid och hur man undviker en betalningsanmärkning.

Ytterligare stöd inför vuxenlivet

Kommunens budget- och skuldrådgivare kan hjälpa till vid problem med vardagsekonomi och eventuell skuldsättning.

Kommunen har även konsumentrådgivning inför ett köp eller om du är missnöjd med ett köp.