Film och 360-visning

Vi lagrar inte filmer i Sitevision. Vi bäddar heller inte in, utan länkar i första hand. Alla våra egna filmer ska uppfylla tillgänglighetskraven.

Extern lagring

Filmer och 360-visningar lagras externt, till exempel på Vimeo eller annan playtjänst. Vi lagrar inte på webbservern (i Sitevision) eftersom det tynger ner webbsidan och gör den långsam att ladda för besökare. Se Optimera webbplatsen för bästa prestanda - Vägledning för webbutveckling (webbriktlinjer.se) Länk till annan webbplats.

Länkning istället för inbäddning

I första hand så länkar vi till filmer och 360-visningar. Inbäddning gör att webbsidan laddar långsamt och vi riskerar också att externa tjänster samlar in data från våra besökare.

Stillbild från film

Om du vill ge besökaren en förhandstitt så går det att lägga en länkad bild från filmen eller 360-visningen. Den ska då alt-taggas med beskrivande text precis som en bild, till exempel "Bild från en film. Händer gör abstrakt konst. På bordet ligger en sax, kritor och en penna" eller "Interaktiv rundvandring i Sturegymnasiets lokaler". Läs mer om alternativtext till bilder.

Bild från en film. Händer gör en abstrakt teckning med tidningsurklipp. På bordet ligger en sax och limstift.

En stillbild från en film. Playsymbol är tillagd i Photoshop. Bilden är länkad till filmen.

Tillgänglighet

Alla våra egna (kommunens) filmer som vi länkar till från externwebb och intranät ska uppfylla lagen om tillgänglighet.

360-visning är inte film

Virtuella visningar som är uppbyggda av bilder anses inte vara ett tidsberoende medium (en form av media vars innehåll har en spellängd) och har då inte samma krav som rörlig bild och video.

Däremot gäller samma krav som för allt webbinnehåll som inte är text: att innehållet ska ha ett textalternativ som motsvarar innehållets syfte, till exempel "Interaktiv rundvandring i Sturegymnasiets lokaler".