Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Sven-Ingvar Petersson, driftingenjör på fastighetskontoret, tar emot priset för årets solpresentation. Utmärkelsen delades ut av Anita Aspegren, Energimyndigheten.
Bild: www.svensksolenergi.se

Kommunen prisas för solenergisatsning

Halmstads kommuns storsatsning på solenergi uppmärksammas nu nationellt. I dag tilldelas kommunen utmärkelsen Årets solprestation av branschorganisationen Svensk solenergi.
– Jättekul att Halmstad uppmärksammas, säger Sven-Ingvar Petersson, driftingenjör som driver fastighetskontorets solenergiprojekt.

Halmstads kommun ligger i absolut framkant när det gäller solenergi. Fastighetskontoret har under de senaste åren satsat två miljoner kronor årligen på solceller på kommunens byggnader. Bland de fastigheter som redan försetts med solceller finns Söndrumsskolan, Halmstad Arena, Getingeskolan, Mjellby konstmuseum och Stentorpsshallen.

– Satsningen startade 2009 med ombyggnationen av Sannarpsgymnasiet. På taket placerades 450 kvadratmeter solceller, berättar Sven-Ingvar Petersson.

Solel till drift

Året efter tog solenergisatsningen i Halmstad ordentlig fart. Tack vare en kombination av politisk satsning, statliga bidrag och målmedvetet arbete på fastighetskontoret har solcellsanläggningar placerats på flera befintliga kommunala byggnader. Senast 900 kvadratmeter på Halmstad Arena.

– Solelen används till driften av de egna fastigheterna och det är en satsning som lönar sig, speciellt på en stor anläggning som Halmstad Arena, säger Sven-Ingvar Petersson.

Fler solcellsanläggningar på gång

Också Laholmsbuktens VA och de kommunala bolagen, Halmstads Energi och Miljö AB, HEM, och Halmstads Fastighets AB, satsar på solenergi. Om ett par månader inleder till exempel HEM bygget av en ny solcellsanläggning i Skedalahed utanför Halmstad, som blir den näst största i landet.

– Halmstads kommun arbetar för att möta de ökande klimatförändringarna och då blir de gröna tekniska lösningarna allt viktigare. På fastighetskontoret har vi professionell personal med stor kunskap om solenergi, säger Kerstin Lorick, drift- och förvaltarchef.

Svensk solenergi har delat ut Solenergipriset sedan 2004. Årets pris för bästa prestation går alltså till Halmstads kommun, fastighetskontoret.

– Det är jättekul att vårt arbete i Halmstads kommun uppmärksammas på det här sättet. Speciellt roligt är det att det är den långsiktiga satsningen i sig som belönas och inte ett specifikt projekt, säger Sven-Ingvar Petersson, som tar emot priset i Stockholm.

Juryns motivering

”Halmstads kommun har visat såväl målmedvetenhet som kompetens genom årliga anslag till solenergianläggningar som installerats och följts upp av fastighetskontoret på ett före¬dömligt sätt sedan 2010. Genom att installera anläggningar på flera skolor har man dessutom skapat utmärkta möjligheter att öka kunskapen om solenergi hos kommande generationer. ”

Svensk Solenergi

Svensk Solenergi (SSE) är en branschförening, som med drygt ett hundra professionella medlemmar representerar såväl den svenska solenergibranschen som de forskningsinstitutioner som verkar inom solenergiområdet.