Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Nu kan Najaden beskådas inte bara vid Nissan utan även i Rådhuset. Halmstads kommun har fått låna en fartygsmodell på fullriggaren och skapar samtidigt en historisk utställningsyta.
Nu har Najaden kastat ankar i Rådhuset. Den är inte fullt lika stor som fullriggaren intill Halmstads Slott men ger en detaljrik bild av den verkliga versionen. Modellen är i skala 1:24 och beräknas ha tagit mer än 10 000 timmar att bygga. Allt är gjort för hand med undantag för några kättingar.

Sjökapten Eric Amboldt står bakom verket. Han var anställd som befälhavare inom Broströmkoncernen under en stor del av sitt yrkesverksamma liv och hade modellbyggandet som fritidssyssla. Mellan åren 1967 till 1972 byggde han Najaden under sina lediga stunder till sjöss.

Under fem år får Halmstads kommun låna modellen på Najaden från Sjöfartsmuseet i Göteborg. Enligt modellkonservator Yngve Björndahl från Sjöfartsmuseet är det en av de finaste och mest detaljrika i deras samling.

Historisk utställningsyta i Rådhuset


Najaden har placerats intill stadsmodellen över Halmstad som sedan tidigare finns inne i Rådhuset. Här finns även Knut Beckemans akvareller med motiv från Halmstad för 100 år sedan. Några meter längre bort kan besökaren även beskåda en annan stor båtmodell i trä, skapad av Bengt Lundin 1982 för att illustrera Halmstad som fiske- och hamnsstad.

– På det här sättet får vi en historisk utställningsyta i Rådhuset, säger kvalitetschef Anders Bergenek, som har fört diskussionerna om Najaden med Sjöfartsmuseet i Göteborg.

Kommunen kommer att ordna visningar för att allmänheten ska kunna ta del av utställningen.

– Inte minst för skolklasser som läser om Halmstads historia kommer ett besök att ge en mycket bra bild av livet vid 1800-talets slut både till land och sjöss, säger Anders Bergenek.

För mer information kontakta:


Anders Bergenek, kvalitetschef, stadskontoret