Vinnaren i Stora torg-tävlingen utsedd
Halmstads kommun kan nu stolt tillkännage vinnaren i arkitekttävlingen för omgestaltningen av Stora torg. Grattis säger vi till bidraget ”Söderläge” skapat av LAND arkitektur.
”Söderläge” är ett stiligt och gediget förslag som gör torget grönare och trivsammare samtidigt som det bevarar dess traditionella roll som öppen demokratisk plats. Den enkla och tydliga dispositionen med en lummig trädbevuxen del i norr och en öppen torgyta framför Rådhuset ger stor flexibilitet avseende torgets framtida användning.
– Vi har haft fyra väldigt bra förslag att ta ställning till och alla har haft intressanta och bra lösningar för hur vårt framtida torg kan se ut. Med ”Söderläge” tycker vi att vi har ett vinnande förslag som svarar upp mot Halmstadbornas önskningar om ett grönare och levande torg samtidigt som det förvaltar platsens tidlösa charm, säger Stefan Pålsson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Tävlingen, som utlystes i november 2023, lockade en stor bredd av deltagare, både från Sverige och utlandet. Efter ett gediget urvalsarbete av tjänstepersoner med olika kompetenser från Halmstads kommun, som bedömde bidragen utifrån kriterier som verkshöjd, funktion, genomförbarhet och förståelse för uppdraget, valdes fyra finalister ut.
– Att utveckla Stora torg är en nyckelfråga för att säkra Halmstads fortsatta attraktivitet och vi är stolta över att få vara en del av denna satsning. För oss som landskapsarkitekter är det en stor ära att få rita ett centralt torg," säger LAND arkitekter.
Detta händer nu
Nästa steg i processen är att detaljprojektera det vinnande förslaget där man bland annat kommer titta vidare på marken och höjdsättning, vegetationen, konsten, torgkiosken och cykelparkeringarna. Ambitionen är att ombyggnationen ska börja första kvartalet 2026.
Juryns motivering
”Söderläge” är ett stiligt och gediget förslag som gör torget grönare och trivsammare samtidigt som det bevarar dess traditionella roll som öppen demokratisk plats. Den enkla och tydliga dispositionen med en lummig trädbevuxen del i norr och en öppen torgyta framför Rådhuset ger stor flexibilitet avseende torgets framtida användning. ”Söderläge” skapar - precis som namnet utlovar - ett inbjudande söderläge på torget med sittplatser och planteringar. De vackra torgpaviljongerna i tegel, trä och glas är skickligt utformade med inspiration från den historiska stadskärnan. ”Söderläge” förvaltar bäst av alla bidrag Stora torgs identitet som Halmstads representativa paradtorg.
I brynet mot söder är det fint att sitta i solen på de långa träbänkarna och se ut över torget.
Här samsas Carl Milles berömda skulptur Europa och tjuren med sittplatser och planteringar. Välplacerade öppningar bland träden gör skulpturen synlig från Storgatan och Kyrkogatan. Den öppna torgytan har placerats på precis rätt ställe – framför de prominenta byggnaderna Rådhuset, korsvirkeshuset Tre hjärtan och S:t Nikolai kyrka. Bland träden finns lagom stora öppningar som kan fyllas med uteserveringar, kiosker och torghandel, beroende på årstid och behov.
Samma inlevelse speglas i de skickligt utformade paviljongerna, med mjuka former som tar upp färger och material från byggnaderna runt torget. Ett handtag i brons, en dörr i ekträ och väggar i återvunnet tegel ger en känsla av kvalitet och beständighet. Tillsammans med den omsorgsfullt upprustade torgkiosken skapar de nya paviljongerna en vacker helhet. Det föreslagna caféet har potential att locka fler besökare till torget och skapa trygghet för de som använder torget till vardags – när de väntar på bussen eller kommer upp från det underjordiska garaget.
Träden är väl valda för att klara ett förändrat klimat, med en blandning av svenska och exotiska träd som tål värmeböljor och torka. En intressant idé är de så kallade evighetsträden som kan växa sig stora eftersom de är placerade utanför garagets bjälklag - och inte påverkas av framtida underhåll av tätskiktet.
Om tävlingen
Stora torg är Halmstads mest framstående och centrala plats, vackert beläget mitt i stadskärnan. Under århundraden har torget varit en samlingsplats för både kommunens invånare och besökare. Idag är Stora torg inte längre lika välbesökt och upplevs som ödsligt och tomt av många besökare. I samband med att torgets tätskikt ska renoveras kommer även torgets utformning att ändras.
För att få fram förslag för hur torget ska se ut i framtiden har kommunen arrangerat en arkitekttävling med målet att skapa ett mer levande och grönt torg. Fyra arkitektteam valdes ut i en prekvalificering för att ta fram varsitt förslag mellan mars och juni 2024.
Huvuduppgiften i tävlingen var att ta fram ett gestaltningsförslag för torget, där utformningen av två nya trapphus till ett underjordiskt parkeringsgarage ingick. I uppgiften ingick också att presentera idéer för torgkioskbyggnaden samt anslutande gator.
Tävlingsförslagen har bedömts av en jury bestående av politiker och tjänstepersoner från Halmstads kommun samt två ledamöter utsedda av Sveriges Arkitekter
Juryn har bedömt förslagen utifrån kriterierna, utan inbördes ordning, gestaltning, funktion och organisation, hållbarhet, utvecklingsbarhet samt genomförbarhet och förvaltning.
I sin bedömning har juryn tagit del av information från flera olika referensgrupper med kunskap inom bland annat trygghet, tillgänglighet, klimat, konstruktion och drift. Synpunkter från barn, unga och Halmstadbor har samlats in via dialogforum och webbenkät.