• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Stulen bronsskulptur mystiskt återlämnad efter tjugo år

En sommarnatt år 2001 stjäls lyran från konstverket ”Musikens källa” utanför Halmstads teater. Nu, efter att ha varit spårlöst försvunnen under tjugo års tid dyker den plötsligt upp – i fontänen där den ursprungligen hör hemma.

Sommaren 1956 placeras Bernard Andersons skulptur ”Musikens källa” utanför Halmstads teater. Fontänen är formad som en snäcka i röd granit och på den står en självspelande lyra i brons, där tre vattenstrålar utgör strängarna.

Sommaren 2001 stjäls bronslyran och försvinner spårlöst. Men under påskhelgen 2021 återbördas lyran anonymt. Personal på Halmstad teater hittar den liggandes i fontänen när de kommer till arbetet efter påskledigheten.

Joacim Eneroth, intendent för offentlig konst och Samir Katadzic, koordinator på Halmstad Teater vid Bernard Anderssons fontän Musikens källa med den återbördade bronslyran.

Joacim Eneroth, intendent för offentlig konst och Samir Katadzic, koordinator på Halmstad Teater vid Bernard Anderssons fontän med den återbördade bronslyran.

– Vilken glädjande överraskning. Bernard Anderssons original-lyra är återlämnad efter att ha varit borta under så många år. Det har gjorts försökt att återskapa lyran tidigare men försöken har misslyckats. I år hade vi planerat att göra ett nytt försök att rekonstruera konstverket. Så det är ett otroligt och roligt sammanträffande att vi nu i stället får tillbaka originalet, säger Joacim Eneroth intendent för offentlig konst, Kulturförvaltningen.

Nu väntar en professionell bedömning av konstverkets skick samt en undersökning av vilka tekniska lösningar som krävs för att fontänen ska fungera igen. Först därefter kan en tidsplan och ett datum för återinvigning av ”Musikens källa” presenteras.

Om konstnären

Bernard Anderson (1898-1983) var en svensk skulptör född i Halmstad. Han utbildade sig i USA och Frankrike under 1910- och 20-talet. Efter att ha återvänt till Halmstad arbetade han bland annat som konsthantverkare på Slottsmöllans tegelbruk.

Runt om i Halmstad finns fler offentliga konstverk av Bernard Anderson. ”Syskonpar” från 1963 som under våren placeras i den nya stadsdelen Ranagård, ”Klätterlek” som placerades på Österledsskolan i Oskarström 1966, och tegelrelieferna på rådhusets fasad från 1937, är bara några exempel.

Om skulpturen ”Musikens källa”

Skulpturen ”Musikens källa” (1954) är konstruerad som en fontän i brons och granit, invändigt klädd med mosaik. Den är placerad utanför Halmstads teater. Skulpturen är en gåva från Halmstads socialdemokratiska kvinnoklubb.