Skolfokus på årets första kommunfullmäktige
Kommunfullmäktigeåret 2025 inleddes med fullsatt åhörarläktare. Det var elever från Klaraskolan som följde inledningen av mötet som faktiskt i sig flera gånger handlade om just Klaraskolan.
Tanken med skoldebatten var att alla partier i fullmäktige skulle få chansen att ge sina förslag på hur de vill se utvecklingen av Halmstads skolor.
Förslagen och idéerna haglade i talarstolen och handlade bland annat om resurser och studiero. Klaraskolan, som under hösten leddes genom så kallat stabsarbete, framfördes som ett exempel på att det går att öka tryggheten i skolorna.
Representanterna från styrande Ansvar för Halmstad pekade på att man satsat mer på skolan jämfört med ökningen av antalet elever och att det tar tid innan man ser resultat av satsningar i ung ålder. Representanter från oppositionen pekade på att kostnaderna ökat ännu mer och att vi inte sett resultatet av satsningarna ännu.
Efter att omkring hälften av ledamöterna gått upp i talarstolen och dessutom ett antal replikskiften avslutades debatten efter två och en halv timme.
Otillräckligt underhåll av gator
Därefter informerade kommunrevisionen. Den ena granskningen handlade om underhållet av gator och konstbyggnader. Där konstaterar revisionen att underhållet av gatorna inte är tillräckligt. Men samtidigt visar granskningen att förvaltningen följer den underhållsplan som lagts utifrån budget. Revisionen skickade med till kommunfullmäktige att se till att underhållsskulden inte ökar framöver.
Ett par ärenden om avgifter ledde till debatt och votering. Den ena handlade om att införa avgifter för hemsjukvård. Där yrkade Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Halmstadpartiet avslag. Men kommunstyrelsens förslag röstades igenom.
På samma sätt blev utfallet i frågan om att ändra reglerna och avgifterna för måltidssubventioner i äldreomsorgen och för personer med funktionsnedsättning. Halmstadpartiet och Hjärta för Halmstad yrkade avslag med kommunstyrelsens förslag röstades igenom.
Hård debatt om tolkavgifter
Som avslutning på kvällen var fyra motioner från Sverigedemokraterna uppe på kommunfullmäktiges bord. Första motionen handlade om att införa egenavgifter för tolk. SD fick medhåll av Halmstadpartiet som också yrkade bifall. Förslaget blev flitigt och stundtals hårt debatterat i talarstolen i en timma innan det röstades ner efter votering.
Därefter hanterades tre motioner om den politiska organisationen. Samtliga avslogs av kommunfullmäktige.