• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Skolbibliotekarie från Halmstad utser Sveriges biblioteks plakettpriser

Barnperspektivet är det viktiga för Catharina Sanjay Ohlsson som är ny ordförande för att utse Sveriges biblioteks plakettpriserna. Till vardags arbetar hon som skolbibliotekarie på Furulundsskolan i Halmstad.

Svensk biblioteksförening delar årligen ut Sveriges biblioteks utmärkelser. Tre av priserna, plakettpriserna, går till författare och illustratörer av litteratur för barn och ungdomar.

Bibliotekarier och experter på läsning utser pristagarna. Nu har Catharina Sanjay Ohlsson som är skolbibliotekarie på Furulundsskolan blivit ny ordförande för att utse Sveriges biblioteks plakettpriser.

Barnperspektivet är det viktiga

– Uppdraget som ordförande passar som handen i handsken med mitt arbete som skolbibliotekarie. Tack vare det har jag redan en stark inblick i barn- och ungdomslitteraturen. Inte bara i litteraturen, vilket såklart är oumbärligt i det här fallet, men framför allt på målgruppen och vad som faktiskt går hem hos eleverna, säger Catharina Sanjay Ohlsson.

– När det handlar om utmärkelser inom barn- och ungdomslitteraturen måste vi se till vad den faktiska målgruppen tycker. Det är inte relevant vad vi vuxna tycker att barn bör tycka om.

Uppdraget gynnar arbetet som skolbibliotekarie

Catharina har suttit i juryn för plakettpriserna i flera år innan hon nu fått uppdraget som ordförande. Hon berättar att sedan hon blivit invald i juryn har hon fått en mycket större koll på nyutgivningarna i Sverige – något som gynnar utbudet på skolbiblioteket.

– Eftersom vi skolbibliotekarier i Halmstads kommun dessutom har ett så bra, tajt nätverk får jag en ökad inblick i vad för utbud som fungerar på andra skolor, säger Catharina.

– Det är guld värt att ha en ledning som ser hur detta uppdrag gynnar mitt arbete, och hur väl det passar ihop. Det går att på ett naturligt sätt integrera det i mitt arbete på skolan.

Catharina Sanjay Ohlsson

Catharina Sanjay Ohlsson