• Halmstads webbplatser

Resvaneundersökning i Halmstad 2024 – något färre använder bilen

Det vanligaste sättet att förflytta sig i Halmstads kommun är fortfarande med bilen även om det skett en liten minskning jämfört med undersökningen 2018. Det visar den resvaneundersökning som Halmstads kommun genomförde under våren och hösten 2024.

Undersökningen visar att 83 procent av hushållen i Halmstad har tillgång till en eller flera privata bilar, medan 78 procent har en eller flera cyklar. Tillgången till elcyklar är 35 procent. Det framgår att yngre (16–24 år) och äldre (65–84 år) åldersgrupper är de som oftast saknar cykel.

Vädret påverkar resvanor

Vädret har en betydande inverkan på våra resvanor. Under årets undersökning var medeltemperaturen lägre och nederbörden högre jämfört med 2018, vilket sannolikt har minskat antalet resor, särskilt med cykel och till fots.

En majoritet av de som svarade förflyttade sig någon gång under den undersökta dagen, med ett genomsnitt på 2,2 resor per person och dag. Under helger minskar antalet resor något. Jämfört med 2018 har det genomsnittliga antalet resor minskat något. De mest aktiva resenärerna är i åldersgruppen 16–44 år, med ett snitt på 2,5 resor per dag.

Det visar sig att bil fortfarande är det vanligaste transportmedlet, även om andelen som använder bil har minskat något från 62 till 59 procent jämfört med 2018.

5 000 tillfrågades

Halmstads kommun genomförde en omfattande resvaneundersökning under året för att kartlägga invånarnas resvanor och hur dessa påverkas av olika faktorer som väder och tillgång till transportmedel. Undersökningen omfattade 5 000 personer i åldrarna 16-84 år, med en svarsfrekvens på 33 procent, vilket resulterade i 1 639 svar.

Undersökningen genomfördes med fyra utskick. De svarande kunde svara både via post och online. Mätveckorna var veckorna 17, 20 och 23.

— Undersökningen ger värdefulla insikter i hur invånarna i Halmstad reser och hur faktorer som väder och tillgång till transportmedel påverkar deras resvanor. Dessa insikter är viktiga för framtida planering och utveckling av kommunens transportinfrastruktur, säger Stefan Lundh hållbarhetsstrateg.

Läs mer om undersökningen.

Lite fakta från undersökningen:

  • 85 procent av de boende i Halmstads kommun har en eller flera cyklar i hushållet. Motsvarande siffra för bil är 87 procent.
  • 2,2 resor per dag görs i genomsnitt per person i kommunen
  • 59 procent av resorna görs med bil. Näst vanligast är cykel (18) följt av kollektivtrafik (11) och gång (11). Jämfört med år 2018 är färdmedelsfördelningen i stort sett densamma. Andelen som tar bilen har minskat en aning (från 62 procent till 59) medan andelen som går har ökat en aning (från 7 procent till 11).
  • 37 procent av alla resor till studier görs med kollektivtrafik. Detta gör skola/utbildning till det ärende där högst andel resor görs med kollektivtrafik. Cykel som färdmedel är som vanligast när det gäller att ta sig till arbetet eller till studier. Då utgör cykelresan en fjärdedel av resorna. För alla ärenden utom resa till skola/utbildning görs majoriteten av resorna med bil.
  • 5 km är medianlängden för en resa. Bland korta resor upp till 1 kilometer görs strax under en tredjedel av alla resor med bil. 63 procent av resorna görs i stället till fots eller med cykel. Andelen bilresor ökar ju längre resan blir och är störst vid resor mellan 10-100 kilometer. Kollektivtrafiken är mest förekommande vid 10 till 100 kilometer långa resor, medan störst andel som cyklar syns i resor mellan 1 och 5 kilometer.