• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Priset Kulturlaxen ställs in för första gången

För första gången på trettiofem år delas inte uppmuntringspriset Kulturlaxen ut. Få kulturhändelser under år 2020, som konsekvens av pandemin och dess restriktioner, ligger bakom kulturnämndens beslut.

Kulturlaxen är ett pris på tjugotusen kronor och det delas ut som en uppmuntran för minnesvärda kulturhändelser. Priset går inte att söka utan det är kulturnämnden i Halmstads kommun som utser pristagare. Det instiftades 1986 och har sedan dess delats ut varje år, fram tills nu.

Ingen utdelning av Kulturlaxen för år 2020

Under föregående år har restriktionerna i samband med pandemin inneburit att få evenemang och kulturhändelser kunnat genomföras. Kulturnämnden tog därmed beslutet att, för första gången på trettiofem år, inte dela Kulturlaxen. Kulturnämnden beslutar att istället lägga prispengarna på annan kulturverksamhet.

- Det är en ovanlig tid som även får påverkan på våra beslut. Under pandemin har kulturen blivit lidande, vi har inte kunnat träffas fysiskt och publika evenemang har fått ställas in. Med anledning av detta har vi tagit det svåra beslutet att inte dela ut priset Kulturlaxen i år utan lägga pengarna på annan kulturverksamhet, säger Anna Ginstmark, ordförande i kulturnämnden .

- Med allt fler vaccinerade och en sjunkande smittspridning hoppas vi se ett slut på de restriktioner vi fått leva med under pandemin. Nämnden var enig om att inte dela ut Kulturlaxen utan istället se framåt och använda prispengarna på en kommande kulturhändelse, säger kulturnämndens vice ordförande Eva-Marie Pålsson.